Socijaldemokrati predlažu Zakon o regulaciji logopedske djelatnosti

15.12.2022.

13:59

Autor: Hina/HRT/V.G.

Socijaldemokrati

Socijaldemokrati

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Klub zastupnika Socijaldemokrati u četvrtak je u saborsku proceduru uputio Zakon o regulaciji logopedske djelatnosti, a kao najbitniji izdvojili su program rane intervencije kako bi se djeci dala kvalitetna osnova za društvenu integraciju.

Rana intervencija prije svega znači ranu interakciju, a interakcija se događa kroz jezik i kroz govor. Ako nastane šum u toj interakciji, ili se ona ne dogodi na vrijeme, onda smo propustili priliku učiniti i dati zapravo ono što je djeci potrebno da bi imali kvalitetan razvoj i to nikada više u njihovoj razvojnoj kognitivnoj sposobnosti ne stižemo nadoknaditi niti jednim programom, rekla je predsjednica kluba zastupnika Socijaldemokrati Ivana Posavec Krivec.

Na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru Socijaldemokrati su upozorili da u Hrvatskoj već više od 10 godina Hrvatsko društvo logopeda "vapi za regulacijom logopedske djelatnosti u skladu s regulacijom kako je to na razini Europske unije, odnosno u ostalim zemljama Europske unije".

Stoga je Zakon o regulaciji logopedske djelatnosti, kojega predlažu, nastao u suradnji s Hrvatskim logopedskim društvom kako bi se ta iznimno važna djelatnost "stavila pod kontrolu" i osnovala komora logopeda.

Vlada je, kaže, propustila u Zakonu o zdravstvenoj djelatnosti, o kojem je jučer u Saboru održana rasprava, definirati logopede kao zdravstvene djelatnike.

Kada govorimo o radu logopeda, onda treba znati da je to rehabilitacijski rad, da je to stručan rad i da on zahtijeva vrlo visoke standarde, istaknula je i podsjetila da se u Hrvatskoj logopedi mogu školovati samo na dva sveučilišta, u Zagrebu i u Rijeci.

- Riječ je o vrlo teškom petogodišnjem studiju na koji se u Zagrebu godišnje prima samo 50 studenata, a istovremeno logopedi su najdeficitarnije zanimanje u Republici Hrvatskoj, dodala je i upozorila da ruralna sredina vapi za logopedskom djelatnošću.

Zastupnica socijaldemokrata Katica Glamuzina ocijenila je da djeca s posebnim potrebama, ona darovita i ona s teškoćama u razvoju nisu sustavno prepoznata od ove vlade "jer za njih nema kvalitetnih sustavnih rješenja.

Prve tri su bitne - važna je poruka jer radi se o prve tri godine života. Ako se ne reagira u prve tri godine s onima kojima je nužna potreba logopedskog rada, to je kasnije iznimno teško nadoknaditi, istaknula je.

- Postavljam pitanje u ime Socijaldemokrata - zašto Vlada u kontinuitetu odbija riješiti ovo pitanje? Zašto za druge djelatnosti ima mjesta u posebnim zakonima, a za logopedsku nema?, upitala je Ivana Posavec Krivec i podsjetila da su svi a

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!