"Urušava se sustav socijalne skrbi"

17.02.2023.

09:12

Autor: M.Š./Hina/HRT

Konferencija za medije Socijaldemokrata u Saboru

Konferencija za medije Socijaldemokrata u Saboru

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Socijaldemokrati su u petak u otvorenom pismu predsjedniku Vlade zatražili zaustavljanje provedbe novoga Zakona o socijalnoj skrbi, upozoravajući da se sustav socijalne skrbi paralizira i urušava, da nije omogućena brza i efikasna zaštita socijalno ugroženih.

Prije godinu dana na snagu je stupio novi Zakon o socijalnoj skrbi, posljedica čega je, ukidanje pravne osobnosti centara za socijalnu skrb čime je dovedeno u pitanje demokratsko načelo supsidijarnosti i pozicija centara kao ključnih institucija ne samo socijalne skrbi, već i socijalne države, naveli su Socijaldemokrati.

Kažu da su se centri pretvorili u podružnice Hrvatskog zavoda za socijalnu skrb, što znači da se sve odluke donose u Zagrebu.

Zahtijevaju od Vlade da hitno zaduži resorno Ministarstvo za pripremu novog i sveobuhvatnog zakonskog rješenja kojim će Zavod biti stavljen u ulogu pružatelja stručne i svake druge podrške centrima u pružanju usluga socijalne skrbi te da se vrati pravna osobnost i izvorna uloga centara za socijalnu skrb na razini najbližoj njegovim korisnicima.

Socijaldemokrati ocjenjuju da je uvedena hipercentralizacija sustava socijalne skrbi, usprkos tome što je i Ustavom predviđeno da se poslovima socijalne skrbi bave upravo jedinice lokalne i područne samouprave. 

Reformom i novim Zakonom nije reorganiziran sustav socijalnih službi na lokalnoj razini, nisu pojednostavljeni postupci i omogućena brzu i efikasna zaštita socijalno ugroženih nego je, kako tvrde, reformiran sustav u smjeru nedostupnosti i birokratizacije socijalnih usluga.

Dodaju da područni uredi više ne raspolažu gotovinskim sredstvima koja korisnicima mogu isplatiti odmah, kako je rezultat ove reforme da postupci koji su dosad trajali osam dana, sada traju pedeset te da još ne postoji pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta. Tako stručni djelatnici još nisu potpisali nove ugovore.

U ovako osjetljivom sektoru, gdje i onako nedostaje stručnog kadra stvara se sve veća neizvjesnost, upozoravaju Socijaldemokrati koji od Vlade traže da osigura dodatna i dostatna sredstva za nova zapošljavanja stručnih djelatnika.

- Treba li se ponovno dogoditi tragedija u sustavu, kakvima smo, na žalost više puta svjedočili da se odgovorni trgnu i priznaju da su potpuno promašili?, upitali su Socijaldemokrati u otvorenom pismu premijera Andreju Plenkoviću.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!