Socijaldemokrati: Vrtići i škole su i odgojne ustanove

16.05.2023.

13:03

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Poznyakov / Shutterstock

Socijaldemokrati su u utorak s okruglog stola posvećenom prevenciji nasilja među djecom poručili da škole i vrtići trebaju biti i odgojne, a ne samo obrazovne ustanove kako bi djecu učili toleranciji, nenasilju te uvažavanju drugih i drugačijih.

- Učenje djece od najranije dobi o empatiji, toleranciji trebaju biti podloga svakog kvalitetnog odgojno obrazovnog sustava. Edukacija i rana prevencija nasilja trebaju biti na peristilu obrazovnog kurikuluma, istaknula je Romana Nikolić uoči okruglog stola o ulozi odgojno obrazovnih ustanova u ranom i predškolskom odgoju u prevenciji nasilja među djecom u organizaciji Socijaldemokrata.

Istaknula je i da već dugo upozoravaju da je vršnjačko nasilje kod nas u porastu i da smo u 2022. godini imali 101 prijavu, dvostruko više nego godinu ranije.

- Ako se prevenira bilo koji oblik nasilja za državu je to puno jeftinije nego kada imate rad i tretmane i sa žrtvom i s počiniteljem nasilja, stoga prevencija je nemjerljiva, ocijenila je.

- Mi smatramo da škole i vrtići trebaju biti odgojne, a ne samo obrazovne ustanove i da je to neizbježan preduvjet za stvaranje sigurnog okruženja za boravak djece. Potreban nam je pristup u kojem djecu učimo toleranciji, nenasilju, uvažavanju drugih i drugačijih, odnosno potrebna nam je sadržajna i sustavna reforma, kazala je.

Što stvara sretno i zadovoljno dijete?


- Važno je uspostavljanje ravnoteže između psihičkog, fizičkog i duhovnog stanja, jer ta ravnoteža stvara sretno i zadovoljno dijete, a kasnije odraslog čovjeka koji je produktivan u društvu. Dijete koje udara u vrtiću, postaje nasilnik u školi, a delinkvent u adolescentskoj dobi, poručila je Nikolić.

Davor Bernardić je dodao da je ideja da prevencija vršnjačkog nasilja počinje u vrtiću je plemenita i nužna, ali to sve pada u vodu ako djeca nisu u mogućnosti upisati vrtiće, ako nema adekvatnog broja odgajatelja, psihologa, njegovatelja koji nisu ni jednako ni adekvatno plaćeni.

Naveo je da su predložili prebacivanje financiranja plaća na državu, kao što je u sustavu obrazovanja.

- Stopa upisa u dječje vrtiće i njezin rast vrlo su nejednako raspoređeni diljem zemlje pa su u najrazvijenijim jedinicama lokalne samouprave pet puta su veće od onih u najmanje razvijenima pa tako nekejedinice bilježe rast upisa veći od 75, a drugi jedva dostignu upis od 30 posto. A Zagreb ima poseban problem, prošle godine broj neupisane djece je bio 3700, dio roditelja je bio prisiljen ići u privatne vrtiće po cijeni od 2200 kuna, no privatnih vrtića nema toliko puno, kazao je.

Socijaldemokrati su predložili povećanje subvencija za privatne vrtiće kako bi se spriječio inflatorni udar. A tsunami problema za roditelje dolazi uskoro, na ljeto, kad će zbog ukidanja mjere roditelj odgojitelj novih 5000 kojima je obećano pravo prvoupisa prijaviti u vrtiće, kad se tome doda još 2000 neupisanih od prošle godine, to je ogroman broj, a novih vrtića nema, upozorio je Bernardić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!