15:07 / 19.03.2021.

Autor: Studio 4/IMS/HTV/A.P.C.

Socijalni rad - poziv, a ne zanimanje

Marija Bakula Anđelić u Studiju 4

Marija Bakula Anđelić u Studiju 4

Foto: Studio 4/IMS/HTV / HRT

U povodu Svjetskog dana socijalnog rada, koji se obilježava 16. ožujka, Hrvatska udruga socijalnih radnika dodjeljuje godišnje nagrade kako bi se pridala važnost socijalnoj solidarnosti i povezanosti. U Studiju 4 o tome je govorila Marija Bakula Anđelić, zamjenica pročelnice zagrebačkog Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. 

Međunarodni dan socijalnog rada uvijek se obilježava trećeg utorka u trećem mjesecu, i tim smo se povodom, mi socijalni radnici i ove, pandemijske godine, u manjem broju sastali u Hotelu Westin, a ostali su kolege prisustvovali putem Zooma. U protekloj godini obilježenoj strožim i blažim epidemiološkim mjerama, svim socijalnim radnicima koji rade s najosjetljivijim skupinama ljudi, bilo je jako teško, jer je ta profesija, možda više od nekih drugih, vezana za direktan rad s ljudima. Institucije, poput centara za socijalnu skrb imale su velikih problema.


- Tako je i tema ovogodišnjeg dana bila vezana za iskustva socijalnih radnika u protekloj godini i nevoljama koje nosi pandemija. Uz to, u nekim dijelovima Hrvatske, kao što je Zagreb i Banovina, imali smo i potrese. U utorak smo se svi složili kako smo zapravo shvatili da moramo biti što bliže jedni drugima, iako to fizički nismo smjeli, i kako jedino međusobnom solidarnošću i približavanjem ljudima u duhovnom pogledu možemo prevladati neke poteškoće, rekla je.  

Na pitanje jesu li ugrožene skupine društva bile uskraćene za zdravstvenu ili socijalnu skrb u uvjetima kad socijalni radnici nisu mogli do njih doći kazala je kako se pokazalo da su socijalni radnici koji rade u ustanovama za smještaj starijih osoba i osoba s invaliditetom najteže podnijeli krizu, i zbog izolacije i zbog veće osjetljivosti skupine s kojom rade. Riječ je o osobama najugroženijima u zdravstvenom smislu, radilo se o očuvanju života, čemu su se morali prilagoditi i neki protokoli.


- Ljudi su bili uskraćeni za neka ljudska prava - prava na obitelj, na kontakt s obitelji, pravo na druženje, rekla je. 


Kazala je kako su osobe s invaliditetom, roditelji djece s poteškoćama i drugi korisnici koji ne žive u institucijama, nekako prošli 'ispod radara'.


- Živjeli su u svojim obiteljima, jako teško. Nisu mogli ići u svoje udruge, dnevne centre u kjojima inače borave, i nadam se da to neće ostaviti dugoročne posljedice na njihovo psihološko i mentalno zdravlje, iako se i na tome jako puno radi.

Misli kako su ove dvije grupacije bile najizloženije u ovoj krizi pa su socijalni radnici koji s njima rade najteže podnijeli ovo vrijeme socijalne distanciranosti.


- Socijalni rad je kao profesija vrlo širokog aspekta, ali je to prije svega praktična djelantnost utemeljena na znanstvenim principima. Važno je reći da je to profesija koja promiče društvene promjene, a bazira se na promociji ljudskih prava. Socijalna kohezija i socijalna pravda glavni su elementi socijalnog rada.

Iako su socijalni radnici nakon tragičnog događaja u Đakovu dobili status službene osobe, prostorni i sigurnosni uvjeti za rad socijalnih radnika još nisu zadovoljavajući. 

- Učenje, znanje, briga za sigurnost nas i naših korisnika nešto je što nas štiti od većih incidenata, rekla je uz ostalo Marija Bakula Anđelić  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!