15:49 / 30.09.2019.

Autor: Sara Badžek/HRT

Socijalne radnice u Kampu samoobrane

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Kroz njega su upoznale potencijalne opasnosti, kako prepoznati prve znakova sukoba, metode kako ga izbjeći, ali i kako se obraniti ako i kada do napada ipak dođe.
Potaknuti sve učestalijim napadima na socijalne radnike diljem Hrvatske, nažalost i sa smrtnim posljedicama,  čakovečke socijalne radnice sudjelovale su u Kampu samoobrane. Kroz njega su upoznale potencijalne opasnosti, kako prepoznati prve znakova sukoba, metode kako ga izbjeći, ali i kako se obraniti ako i kada do napada ipak dođe.

Ovo je tek vježba, no već sutra socijalnim radnicama mogla bi biti i stvarna situacija. Napadi, bilo fizički ili verbalni, nisu im strani.

- Prosječno godišnje imamo dvajestotinjak napada na socijalne radnice, psihologe, pravnice u našem centru, ne mora značiti fizički ali to su eskalacije agresije prema nama za koje moramo biti pripremljeni i iznači kako s njima izaći na kraj - kaže Renata Sever, Društvo socijalnih radnika Međimurja.

Nije im ni prvi put da polaze tečaj samoobrane.

- Direktan fizički nisam doživjela, ali i situcijama koje su svakodnevno potencijalno da može doći do fizičlkog to je stresna situacija. Pokušavamo smiriti sukob, da do njega ne dođe al moram priznati da sam se osjećala nesigurno i nisam znala kako postupiti - ispričala je Sanja Tkalčić Fajt, Centar za socijalnu skrb Ludbreg.

Trenutno kod nas trenira 50-ak žena, desetak muškaraca, svake godine raste broj, sad smo dobili 15-ak novih ljudi - izjavio je trener Ante Goleš.

Desecima polaznica tečaja koji je održan u sklopu kampa, pridružile su se i kolegice iz Slovenije. U sličnoj su situaciji, kažu.

- I kod nas ima nasilja, verbalnog i neverbalnog pa se lako poistovjećujemo s kolegicama - naglasila je Cvetka Bogdan.

Svjedoci smo da su napadi na socijalne radnice, nažalost, sve učestaliji. Nezadovoljstvo korisnika katkad kulminira nasiljem. Ovakvi treninzi pomažu, ne samo da bi naučile kako se obraniti, već i da steknu prijeko potrebno samopouzdanje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!