Socijalni radnik: Zavadlav mi je pokazao sliku kalašnjikova

20.03.2023.

Zadnja izmjena 18:33

Autor: HRT

Socijalni radnik Zlatko Lovrić

Socijalni radnik Zlatko Lovrić

Foto: Ivo Cagalj / PIXSELL

U Splitu je nastavljeno ponovljeno suđenje Filipu Zavadlavu koji je u siječnju 2020. usmrtio tri osobe pucnjima iz kalašnjikova. Umjesto predviđenih šestero svjedoka, na sudu ih je bilo troje, a među njima i socijalni radnik Zlatko Lovrić.

Visoki kazneni sud ukinuo je nepravomoćnu presudu kojom je Zavadlav osuđen na dugotrajnu zatvorsku kaznu od 40 godina jer je smatrao kako nije utvrđen motiv kaznenog djela, što je sada u fokusu raspravnog procesa sutkinje Višnje Strinić, koja je pozvala na raspravu socijalnog radnika Zlatka Lovrića, koji se godinama brinuo o obitelji Zavadlav.

Svjedok je rekao da nije poznavao osobe koje su dolazile u stan obitelji Zavadlav i koje su prodavale drogu Filipovu bratu Stanislavu, a u optužnici stoji da je okidač za krvoproliće baš bio odnos osoba iz narkomiljea prema Filipu i njegovu bratu, točnije osveta zbog iznuda, prijetnja te fizičkih napada.

- Možda mi je i spomenuo imena, ali mi nisu značila ništa pa ih nisam zapamtio. Filip mi je u prosincu 2019. godine kazao da je sve gore i gore, da je sve lošijeg psihičkog zdravlja jer je tada polagao za brod, a nije imao novca i nije znao hoće li se uspjeti ukrcati. Nisam znao za druge probleme osim tog napada na Matejušci, rekao je socijalni radnik.

Savjetovao je Filipu da ode na brod i makne se iz te sredine te tako postane primjer bratu. Filip mu se, ispričao je, potužio da ne spava, a spominjao mu je i suicidalne namjere, čak pokazao i slike s automatskom puškom.

- Ja nisam prijavio policiji da Filip ima kalašnjikov jer on zapravo nije ni rekao da ga ima. On je pokazao neke slike dok je bio na brodu, sa nekom curom iz Beograda, pa je onda pokazao i taj neki kalašnjikov koji je bio bez njega na slici. Znam da sam mu rekao da mu to nije potrebno, da nije način. Htio je impresionirati tu curu zapravo, rekao je Lovrić.

Svjedokinja koja je slučajno upoznala Zavadlava jer je njezina kći slično godište kao Filip govorila je o danima koje su ona i njezina kći provele s njim, uglavnom u šetnjama i razgovorima. Zadnji put ga je vidjela na dan ubojstva u centru Splita, kada im je pokucao na vrata stana sav izvan sebe.

- Nepovezano je govorio, ništa nam nije bilo jasno. U tom je periodu strašno smršavio, do neprepoznatljivosti, bio je tužan, suznih očiju, ali uvijek jako pristojan. Znam i da ga je taj dan otac uporno zvao na ručak, a on se nije htio javiti. Zvao je socijalnog radnika da se posavjetuje, ali on se nije mogao s njim naći jer nije bio u Splitu. Socijalni radnik mu je rekao da ode kod oca i mi smo ga tamo i ostavili, ispričala je svjedokinja.

Svjedočio je i Filipov prijatelj, koji je rekao da mu je on govorio o problemima brata Stanislava, ali nije spominjao nikakve dugove.

Zavadlav je optužen da je u siječnju 2020. zbog osvete iz automatske puške ubio trojicu muškaraca koji su navodno iznuđivali, prijetili i fizički napadali njegova brata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!