Socijalni servisi, sredstva za ublažavanje siromaštva

30.11.2022.

07:02

Autor: Melita Homa/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Socijalna samoposluga

Socijalna samoposluga

Foto: Luka Stanzl / Pixsell

Socijalni servisi imaju veliku ulogu u ublažavanju siromaštva. Jedan takav djeluje u osječkom Crvenom križu. Inflacija i povećanje cijena utjecale su da si mnogi ne mogu priuštiti kupovinu zimske odjeće i obuće, a usluga koja im se pruža u osječkom socijalnom servisu prije svega je dostojanstvena.

Zaposlenici i volonteri osječkoga Crvenog križa u socijalnom servisu imaju pune ruke posla. Darovanu odjeću i obuću raspoređuju po veličini i spolu, uredno stavljaju u kutije na policama kako bi korisnicima izbor bio što jednostavniji, ali i da imaju osjećaj kao da su u trgovini. 

- Sve je super posloženo, sve si nađemo, odlično. Baš jako puno nam znači. U obitelji nas ima sedmero, govori Biljana Šantić, korisnica socijalnog servisa.

- Od socijale živim, borim se kako znam i umijem, što da vam kažem, rekla je Marija Jožef, korisnica socijalnog servisa.

Da bi korisnicima bilo ugodnije o njima se brinu djelatnici i volonteri Crvenoga križa. Josip već šest godina volontira i zbog toga je jako sretan. 

- Trudim se pomoći ljudima koji su u potrebi, da im olakšam pristup robi, da mogu lakše izabrati, da se osjećaju ugodno i da odu van s osmijehom, naglasio je Josip Somrak, volonter u socijalnom servisu GD Crvenoga križa Osijek.

I kultura doniranja, zahvaljujući ovakvim servisima, puno je bolja nego ranije.

- Građani donose ono što bi oni htjeli darovati. Ono što je ovdje govorimo je da se donosi ono što bi i sami nosili, rekla je Blaženka Dorić, djelatnica GD Crvenoga križa Osijek.

Kada su u pitanju prirodne katastrofe, doniralo se svašta, ponekad i nešto što je trebalo završiti na otpadu. Ovakvim načinom rada osječki Crveni križ to je izbjegao. I dok se broj korisnika ove godine povećao zbog raseljenih osoba iz Ukrajine, broj domaćih ostao je isti. 

- Trenutno nam je najpotrebnija zimska odjeća i obuća. Vrlo često nam je problem muška zimska odjeća i obuća, pa evo apeliramo na naše sugrađane muškog spola, ako imaju nešto viška da nam se obrate u socijalnom servisu. Trenutno bi zamolili građane da ne donose ljetno, govori Martina Hećimović, ravnateljica GD Crvenog križa Osijek.

Socijalni je servis otvoren ponedjeljkom i utorkom, a korisnici mogu rezervirati i individualne termine. Tada primaju i donacije, no uz prethodnu najavu telefonom djelatnici i volonteri rado će primiti donirano i drugim danima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!