10:03 / 11.03.2022.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Sokol i Flego o situaciji u Ukrajini

Rat u Ukrajini

Rat u Ukrajini

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

U specijalnoj emisiji koju svakoga dana možete gledati na Četvrtom programu HTV-a "Rat u Ukrajini", komentirali su situaciju zastupnici u Europskom parlamentu Tomislav Sokol (HDZ) koji je rekao kako sankcije za Rusiju neće biti kratkoročne, a Valter Flego (SDP) je naglasio kako u sankcijama nema pobjednika, već svi gubimo.

Sokol govori kako je ovo situacija bez presedana od 2. svjetskog rata te kako se radi o najvećoj konvencionalnoj agresiji u Europi.

- EU se našla pred golemim izazovom pred kakvim se još nije našla s obzirom na to da imamo već skoro 2 milijuna izbjeglica na teritoriju. Reagiralo se brzo, efikasno i jedinstveno. Istaknuo bi solidarnost koja se pokazala glede izbjeglica. Mi smo iz Europske pučke stranke krenuli s inicijativom da se nepotrošena sredstva iz Europskog fonda raspodjele za skrb o izbjeglicama, što će vjerojatno biti usvojeno, rekao je i dodao kako se puno radi na humanitarnom elementu, kako bi se tim ljudima pomoglo što više, te kako je Hrvatska pokazala maksimalnu solidarnost i da je to pravi put.

Istaknuo je da što se tiče sankcija, one neće biti kratkoročne te da su u Parlamentu raspravljali o daljnjim mjerama kao što su „Zlatne putovnice”.

- Ide se na ograničenje mogućnosti državama da dodjeljuju prebivališta po povlaštenim uvjetima, koje kakvim ruskim oligarsima, što je do sada bilo praksa. 12 država je imalo tu praksu, istaknuo je i dodao, da što se tiče državljanstava, to je bilo puno rjeđe, ali svaka je država samostalna u odluci kome dodjeljuje svoje državljanstvo i to EU ne može formalnim zakonodavstvom zabraniti.

Na pitanje je li se to radilo i u Hrvatskoj, Sokol je rekao kako kod nas nije bila praksa dodjeljivati prebivalište ili državljanstvo, a da za uzvrat netko daje novac ili investira u državu.

- Imali smo jednu mogućnost da se dodijeli državljanstvo nekome, ako je to bilo u interesu Hrvatske. Od samostalnosti takvih je slučajeva bilo malo više od 700, te hrvatska ne spada u skupinu problematičnih, naglasio je.

Valter Flego je rekao glede poskupljenja i udara na standard građana kako u sankcijama nema pobjednika, već svi gubimo te je isto tako jasno da sankcije neće zaustaviti granate i metke.

- Ono što ja očekujem, na žalost, da agresija neće stati ni ovaj ni idući tjedan. Očekujem da u nastavku agresije zbog špekulanata će rasti cijene energenata, prema svim podacima s kojim raspolažemo. Taj trend će se nastaviti, rekao je i dodao kako se postavlja pitanje što treba odmah učiniti kako građani ne bi upali u energetsko siromaštvo, a da industrija ne postane nekonkurentna.

Naglašava kako se odmah treba ići prema proračunima nacionalnih država, ali i europskog proračuna kako bi se napravio rebalans i uvele nove mjere pomoći da tržište ne bi moglo samo diktirati cijene energenata.

Pogledajte cijeli razgovor:


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!