13:47 / 29.03.2019.

Autor: HRT

Sokol i Glavak o Uljaniku i protokolu u slučajevima nasilja u obitelji

-

-

Foto: - / -

O Uljaniku te o prijedlogu Protokola o postupanju u slučajevima nasilja u obitelji na konferenciji za novinare u Saboru govorili su Tomislav Sokol i Sunčana Glavak.
Saborski zastupnik HDZ- Tomislav Sokol komentirao je na konferenciji za novinare problem Uljanika, rekavši da je "najveći dio jamstava koja su sada došla na naplatu Vladi Andreja Plenkovića dala SDP-ova vlada, koja nije kontrolirala kako se novac troši.

Sokol je rekao da Vlada analizira sva potencijalna rješenja nakon što je odbijen koncept restrukturiranja koji je predložio Tomislav Debeljak. Ovakvo restrukturiranje na ovakav način zbog odgovornosti prema poreznim obveznicima, Vlada u ovom trenutku ne može prihvatiti, odnosno, ne može odobriti taj iznos državnih potpora. To nisu stvari koje se lome preko koljena, postoji više opcija, a jedna od njih je i stečaj, istaknuo je.

- Ne bih brzao i nagađao koja će opcija biti odabrana, no, koja god bude, bit će najbolja za porezne obveznike i oni više neće plaćati tuđe greške. Ima različitih varijanti, pitanje je što će biti s brodovima i kako će se oni dovršiti. Postoji opcija da jedan od tih brodova bude otegljen pa da se dio državnog jamstva skine s njega. Ali vode se pregovori s više strana i s investitorima i to je proces koji će trajati, poručio je Sokol.

Sunčana Glavak je podsjetila da je prošlog petka otvoreno javno savjetovanje Ministarstva za demografiju o prijedlogu Protokola o postupanju u slučajevima nasilja u obitelji i trajat će do 21. travnja. "Novine su usmjerene na bolju zaštitu žrtve, usklađivanje s Konvencijom, usavršavanje i prevenciju nasilnog ponašanja jer moramo voditi računa o ranom prepoznavanju rizika. Protokolom se posebno apostrofira važnost i uloga medija, kao i način postupanja medija u situacijama obiteljskog nasilja, pojasnila je.

- Često se u društvu susrećemo s mitovima, pa je tako mit da je nasilje u obitelji i među bračnim partnerima njihova privatna stvar, a činjenica je da je nasilje u obitelji ozbiljan društveni problem na koji smo dužni svi zajedno reagirati. Mit je i da su žene nasilne jednako kao i muškarci jer je činjenica da su muškarci znatno češće počinitelji nasilja u obitelji. Nije točno ni da su muškarci nasilni jer si ne mogu pomoći jer mogu promijeniti svoje nasilno ponašanje. Mit je i da djeca trebaju oca iako je bio nasilan prema njihovoj majci i često se čuje da bi bilo dobro da žena ostane živjeti s takvim partnerom za dobrobit djece nego je činjenica da djeca odrastanjem u takvoj obitelji uče biti nasilna, upozorila je Glavak.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!