08:52 / 26.06.2020.

Autor: M.M./Studio 4/IMS/HRT

Soldo: Situacija sa zaštitnim sredstvima bolja je nego na početku epidemije

-

-

Foto: - / -

Ponovnom pojavom većeg broja zaraženih, ali i uvođenjem obveze nošenja maski u javnom prijevozu, povećala se i potražnja za zaštitnim sredstvima.
Ponovnom pojavom većeg broja zaraženih, ali i uvođenjem obveze nošenja maski u javnom prijevozu, povećala se i potražnja za zaštitnim sredstvima.

Predsjednica Ljekarničke komore Ana Soldo u emisiji Studio 4 rekla je da je situacija s maskama i dezinficijensima puno bolja nego na početku epidemije.

Dodala je da su se pojavom većeg broja zaraženih zalihe u ljekarnama ispraznile istog dana, ali da je tržište dobro opremljeno i da se sve odmah normaliziralo.

Soldo je istaknula da se najviše traže kirurške maske, pogotovo zbog najave da je obavezna u javnom prijevozu.

Na pitanje koju je masku najbolje nositi rekla je da je pamučna maska najpovoljnija i dovoljna za kretanje u javnom prijevozu ili u većim zatvorenim prostorima, ali je naglasila da ta maska štiti od prijenosa kapljica, ali ne i od prijenosa virusa.

- Država je donijela uredbu o povoljnijoj cijeni pamučne maske, aktivirala se i lokalna proizvodnja i ima ih dovoljno na tržištu, rekla je.

Što se tiče kirurške maske situacija sa cijenama se normalizira. Cijene nisu kao i prije epidemije jer Hrvatska nema svoje kapacitete da opskrbi tržište.

- Trebat će nam par godina da se vratimo na stare cijene, dodala je. 

Rekla je da će se sljedećin dana na tržištu pojaviti maske koje su osmislili Izraelci, a koje u svojoj struktrui imaju bakar oksid koji ubija virus i bakterije.

Što se tiče dezinficijensa, Soldo je rekla da toga imamo dovoljno i da su cijene dobre.

Istaknula je i da lijekova ima dovoljno, da nema razloga za strah, te da se samo trebamo držati mjera koje su nam preporučili epidemiolozi.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!