Soldo: Stostruko veći zahtjevi za cjepivom protiv gripe, nego što ga ima

09.10.2020.

17:30

Autor: Tamara Marković/Dnevnik/IMS/S.M./HRT

default error photo
Popis ljekarni u kojima će biti moguće obaviti cijepljenje protiv gripe, bit će objavljen tijekom vikenda.
Dok se cjepivo protiv bolesti COVID-19 još čeka, uskoro počinje cijepljenje protiv gripe. Osim kod liječnika obiteljske medicine, građani se od 19. do 25. listopada cijepiti mogu i u 60-ak ljekarni diljem zemlje.

➡️ Ban Toskić: Cijepljene protiv gripe preporučujem svima 

Zbog straha od kombinacije Covid-19 i gripe, interes za cijepljenjem nikad nije bio veći. Od sredine kolovoza telefoni liječnika obiteljske medicine ne prestaju zvoniti, jer da biste kupili cjepivo protiv gripe, koje košta 96 kuna, trebate imati recept.

- Super je da taj recept može biti elektronički i da liječnik to može poslati na mail. Tako se u ljekarni može kupiti cjepivo, ako ga ljekarna naravno ima. Ove godine imamo puno zahtjeva pacijenata, stostruko su veći zahtjevi nego što ga ima, kazala je Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore. U svakoj županiji građani će se moći cijepiti u najmanje dvije ljekarne i to tijekom 2 do 3 sata dnevno.

Nataša Ban Toskić, čelnica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine, rekla je kako se apelira na pacijente da isti dan kada obavijest bude objavljena, ne nahrle svi istovremeno u ordinacije.

- Sigurno neće svi biti cijepljeni isti čas jer je to neprovedivo. Cijepljenje će se otegnuti možda 2, 3 ili čak 4 tjedna, ali sve je to još uvijek na vrijeme, nema straha, dodaje.

Za trudnice, starije od 65 godina, zdravstvene radnike i rizične skupine cijepljenje će kao i obično biti besplatno. Pacijenti koji su cjepivo kupili u drugoj ljekarni koja nije na listi, morat će se cijepiti kod liječnika.

Soldo poručuje da pacijenti trebaju s cjepivom brzo otići doma, staviti ga u frižider u uvjetima koji pišu na kutiji cjepiva te ga neposredno prije cijepljenja odnijeti u liječničku ordinaciju na cijepljenje.

Popis ljekarni u kojima će biti moguće obaviti cijepljenje, bit će objavljen tijekom vikenda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!