Solin: Konferencija o sigurnosti povijesnih gradova

20.10.2022.

13:19

Autor: HTV/HRT/D.S.

Konferencija o sigurnosti povijesnih gradova

Konferencija o sigurnosti povijesnih gradova

Foto: HTV / HRT

U Solinu se održava dvodnevna međunarodna konferencija o sigurnosti povijesnih gradova kojoj je cilj analiza stanja sigurnosti, razmjena praktičnih iskustava i znanja te poboljšanje opće sigurnosti u turističkim destinacijama.  

Načelnik splitsko-dalmatinske Policijske uprave Slobodan Marendić istaknuo je kako su statistički podaci o sigurnosti na Jadranu dobri, ali s druge strane imamo pojavu neprimjerenog ponašanja posebice mlađih turista.


- Radi se o benignim pojavama, to jest neprihvatljivom ponašanju mlađih uzrasta koje su bitno opteretile svakodnevicu u Splitu, istaknuo je Marendić u svojem govoru.


Mediji u Splitu ovog su ljeta više puta objavili snimke neprikladnog ponašanja mlađih turista, koji su mokrili po javnim površinama ili se skidali nagi priređujući s partnerima lascivne scene neprimjerene za javnost.


Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban istaknuo je kako je upravo sigurnost pridonijela uspješnoj ovogodišnjoj turističkoj sezoni. Suradnja policije i lokalnih zajednica je iznimno važna za sigurnost, ocijenio je Boban.


Predsjednik IPA-e (International Police Association) za Splitsko-dalmatinsku županiju Marko Doljanin istaknuo je potrebu razvoja "sigurnosne kulture".


Gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević upozorio je da su turistička odredišta s bogatom kulturno-povijesnom baštinom izvrgnuta devastiranju mlađih turista, pri čemu je naveo primjer Salone.

Osim tradicionalnog represivnog aparata u sustavu sigurnosti moraju sudjelovati i lokalne samouprave i druge institucije civilnog društva, čulo se na otvaranju konferencije.


- Ideja konferencije je kritički promišljati o stanju sigurnosti, promatrati sigurnost izvan okvira službenih statistika, pozabaviti se osjećajem građana, osjećajem i subjektivnom ocjenom turista koji dolaze i kako ih dovesti do toga da i iduće godine odluče doći u Split i Splitsko-dalmatinsku županiju, rekao je Slobodan Marendić, načelnik PU splitsko-dalmatinske.


- Mislim da se od Hrvatske očekuje trend decentralizacije pojedinih poslova, povećanje uloga komunalnog redarstava ili prometnih jedinica mladeži to je trend svugdje i to mora biti kod nas. Policija, ma koliko efikasna bila, ne može rješavati sve te probleme i naravno da tražimo sinergiju, istaknuo je Vladimir Faber, savjetnik ministra unutarnjih poslova.


Pored dužnosnika i stručnjaka iz Hrvatske, na konferenciji sudjeluju i stručnjaci iz Izraela i Francuske te predstavnici Granične policije BiH.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!