13:22 / 24.07.2019.

Autor: M.Š./Hina

Šoljić Plenkoviću: Odlučite o sudbini 3. maja!

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Napomenuo je kako su skinute ovrhe s računa 3. maja s početnih 156 milijuna na 76 milijuna kuna.
Predsjednik Nadzornog odbora riječkog brodogradilišta 3. maj Juraj Šoljić uputio je u srijedu pismo predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću sa zamolbom da na temelju svega što je u zadnja dva mjeseca napravljeno u 3. maju iskaže svoj stav i donese odluku u sudbini tog brodogradilišta.

Naš cilj je dovršiti započete brodove i izbjeći stečaj jer će najviše koristi od nastavka proizvodnje imati upravo 3. maj i Republika Hrvatska. Stoga Vas molim za žurno donošenje odluke kako se ne bi stvarali dodatni troškovi, poručio je Šoljić.

Naglasio je kako je zalaganjem direktora 3. maja Edija Kučana, uz pomoć Ministarstava gospodarstva i pravosuđa te Hrvatske brodogradnje - Jadranbroda, napravljeno iznimno mnogo za spas riječkog brodogradilišta.

Napomenuo je da su skinute ovrhe s računa 3. maja s početnih 156 milijuna kuna na 76 milijuna kuna (u tom iznosu su plaće radnika, dug prema državnom proračunu i HEP-u), da su dostavljeni detaljni izračuni svih troškova završetka brodova te da su obavljeni razgovori sa svim potencijalnim kupcima brodova, odnosno zainteresiranim brodovlasnicima koji su dostavili svoje ponude.

Dodao je kako je u zadnja dva mjeseca 3. maj ugovarao i dovršavao i druge poslove, čime je bio osiguran dio likvidnosti, odnosno isplate dijela plaća za prosinac prošle godine.

Spremni smo s proizvodnjom početi odmah

Šoljić je istaknuo da se novo stečajno ročište bliži, sazvano je za 1. kolovoza.

- Molim Vas da na temelju svega što smo napravili u brodogradilištu u zadnja dva mjeseca donesete svoj stav. Ukoliko se odlučite za nastavak proizvodnje, spremni smo započeti odmah, pogotovo na izgradnji broda za prijevoz kamiona i automobila, za kojeg materijala ima, ali se, s obzirom da niti jedan ugovor nije važeći, ne može krenuti u realizaciju, istaknuo je.

Naveo je i kako bi za samoiskrcavajući brod za rasuti teret trebalo početi ugovarati materijal, da bi brod bio gotov do 31. kolovoza 2020., kako je tražio brodovlasnik.

Šoljić upozorava kako će se, prođe li još vremena, troškovi samo povećavati pa postoji mogućnost da pojedini vjerovnici ponovno stave ovrhe, pri čemu bi vrijeme isporuka gradnji moglo postati upitno, a onda bi i cijena koju nude brodovlasnici mogla biti posve posve drugačija.

- U slučaju da je Vaša odluka stečaj, treba napomenuti kako će do izvještajnog ročišta i utvrđivanja cijena za gradnju samoicrkcacajućeg i broda za prijevoz kemikalija i sirove nafte te za objavljivanje javnih dražbi za te gradnje proći sedam do osam mjeseci, naglasio je Šoljić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!