Branitelj Franjo Šoljić: Vukovaru treba kolona sjećanja, mir, zajedništvo i mladost

18.11.2021.

19:47

Autor: M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Franjo Šoljić unuk Kate Šoljić

Franjo Šoljić unuk Kate Šoljić

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Trideset godina nakon vukovarske tragedije ostaje 290 pitanja, ostaje 290 obitelji koje traže odgovore na samo jedno pitanje - kakva je sudbina njihovih najmilijih koji su nestali nakon pada Vukovara, 18. studenoga, bilo da je riječ o hrvatskim braniteljima ili civilima.

Nema u Vukovaru ulice, trga ili bilo kojeg dijela grada koji nema svog heroja, od Blage Zadre, pa do sinova i članova obitelji Kate Šoljić, koja je dobila orden hrabre majke koja je tijekom Domovinskog rata izgubila četiri sina.

Franjo Šoljić vukovarski branitelj i unuk Kate Šoljić, nakon što je saznao za sudbinu oca još uvijek traži istinu o tetku.

- Nadu nikad ne smijemo izgubiti i moramo uvijek biti svjesni činjenice da to možda jeste sporo, ali moramo se truditi i boriti kako bi pronašli i svim obiteljima nestalih vratili tračak svjetlosti gdje mogu za svoje nestale i najmilije upaliti svijeću i odati im priznanje i počast za sve što su dali za Hrvatsku, rekao je.

- U Vukovaru u ovom trenutku živi preko 20 nacionalnih manjina. Živimo sa ljudima koji su palili i rušili ovaj grad, ubijali naše najmilije. Srećemo ih po gradu, ali i dalje živimo tu. Volimo ovaj grad. Tolerancija je tolika da još u Europi nisam vidio da postoji takva tolerancija kad je u pitanju ratni zločin i kada su pitanju događanja koja su se dogodila u Vukovaru, rekao je Franjo Šoljić.

Dodao je kako Vukovaru treba kolona sjećanja, mir, jedinstvo i zajedništvo, a pogotovo mladost i svi mladi ljudi koji su došli odati počast i pijetet žrtvi Vukovara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!