Šoltani Ukrajince dočekali raširenih ruku

14.03.2022.

17:28

Autor: Anita Markovina Radnić/Regionalni dnevnik/I.B./HRT

Pomoć Crvenog križa

Pomoć Crvenog križa

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U Splitsko-dalmatinskoj županiji privremeni dom zasad je pronašlo 450 izbjeglica iz Ukrajine. Samo na Šolti ih je više od 40, a za koji dan stići će ih još toliko. Otočani su ih dočekali raširenih ruku i osigurali sve što im treba.

Maleni Kiril i ne zna da je izbjeglica. Pod kišom granata obitelj Avdjenko pobjegla je iz Kijeva.

- Djeca su dobro, uživaju na svježem, morskom zraku. Našli smo mir, ali voljeli bismo se vratiti, kaže Lilia Avdjenko iz Kijeva.

Na Šolti je zasad 40 ukrajinskih izbjeglica, najviše u Maslinici; privremeni dom osigurala im je obitelj Beskid. I oni su Ukrajinci, a na otoku žive sedam godina, od aneksije Krima.

- Dali smo im svoje apartmane da imaju gdje živjeti. Ovdje se mogu osjećati kao da nisu stranci, kao da ovdje žive već dugo, kaže Anastasia Beskid iz Maslinice.

Djeca će što prije u školu i vrtić. Načelnik im je na raspolaganju 24 sata i pazi da im ništa ne nedostaje.

- Pomoći ćemo im osigurati radna mjesta, turistička sezona je na pragu. I drugo, preko našeg komunalnog poduzeća da mogu i sami raditi i zaraditi.

Šoltani - spremni pomoći; dočekuju Ukrajince otvorena srca. Znaju što je rat.

Crveni križ dovezao je prvu pošiljku iz Zagreba - sa svime što su, pri popisivanju, Ukrajinci naveli da im treba.

- To su uglavnom odjeća, obuća, higijenske potrepštine, kaže Ivan Pavić iz Crvenog križa Split.

Nude im i psihološku pomoć. Nije lako živjeti nakon šoka.

- Stalno gledamo vijesti i želimo se vratiti Ukrajinu, ali kada - ne znamo jer vidimo da je naša zemlja razrušena. Kamo se vratiti, pita Julia Spolitak iz Kijeva.

Za koji dan na ovaj mirni otok od ratnih strahota sklonit će se još 40 izbjeglica. Šoltani će, kažu, učiniti sve da se osjećaju kao kod kuće!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!