Sortirnica Hrvatske pošte dnevno primi do 100 tisuća paketa

22.12.2022.

07:00

Autor: Marisabel Majić/Dnevnik/HRT/IMS

Hrvatska pošta ima pune ruke posla pred blagdane

Hrvatska pošta ima pune ruke posla pred blagdane

Foto: HTV / HRT

Većina se građana ovih dana rastrčala po trgovinama tražeći odgovarajuće poklone za božićne blagdane. No kako iz godine u godinu raste broj onih koji kupnju ipak žele obaviti iz topline svog doma - online - i Hrvatskoj pošti raste opseg posla. Na dan u sortirnici prime i do 100 tisuća paketa. Velik je to operativni izazov, pa se nerijetko događa da pošiljke kasne.

Hrvatska pošta trenutačno ima pune ruke posla. Kroz centar u Velikoj Gorici prolaze gotovo svi poslani paketi, a većinom ih obrađuje stroj. Kamere detektiraju na koju adresu trebaju stići pošiljke.

- Stroj može u sat vremena sortirati 15 tisuća paketa i to onih najmanjih od 100 g pa do najvećih od 30 kg. Sortirnica radi u tri smjene. Pogon je u radu od 0 do 24 i iz tog razloga uspijevamo sve ono što dođe taj dan i iznijeti. Kada ne bismo na taj način radili, ne bismo imali više mjesta za pošiljke, rekao je Krešimir Domjančić, voditelj odjela za odnose s javnošću Hrvatske pošte.

A pošiljke su raznolike.

- Svega imamo. Imamo jako puno web shopova, korisnici naručuju od robe do ukrasa, lampica, veš mašina, televizora i ostalog. Ne idu sve pošiljke na stroj, ali sve ove što su u kutijama idu na stroj, kazala je Irena Majerić, voditeljica tima u sortirnici.

U odnosu na lanjski prosinac, dnevnih je pošiljki čak 40 tisuća više. Razlog je sve češća internetska kupnja, ali i sve veća popularnost "crnog petka". 

- Mislim da je ovo malo prespora usluga i mislim da dolaze u nezgodno vrijeme, uvijek ujutro kad su ljudi na poslu, smatra Ivan.

- Ne šaljem, ne primam ništa jer sam čula da se jako dugo čeka. Hrvatska pošta je malo u banani što se toga tiče, kaže Tanja.

- Radi se o manjem postotku pošiljaka koje kasne. Nije to samo problem Hrvatske pošte, nego cijeli logistički lanac tijekom prosinca zbog povećanih količina primjećuje poteškoće pa može biti kašnjenja i kod samog dobavljača i kod otpreme iz trgovine i u Hrvatskoj pošti, kazao je Domjančić.

Zato ulažu u nove paketomate koji bi trebali olakšati slanje i primanje pošiljki. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!