14:12 / 14.10.2020.

Autor: I.D./Marina Gantar/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

SOS telefon kao pomoć u obavljanju svakodnevnih aktivnosti

-

-

Foto: - / -

Gradsko društvo Crvenog križa Osijek predstavilo je program "Tu smo za vas", a povodom uspostave usluge SOS telefona putem kojeg će se korisnicima omogućiti pomoć u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.
Gradsko društvo Crvenog križa Osijek predstavilo je program "Tu smo za vas", a povodom uspostave usluge SOS telefona putem kojeg će se korisnicima omogućiti pomoć u obavljanju svakodnevnih aktivnosti poput odlaska u trgovinu, dostave namirnica, lijekova i plaćanja režijskih računa te pratnja i prijevoz kod liječnika i usluge PSP telefona putem kojeg će se pružati telefonska psihosocijalna podrška.

Slične usluge osobama u potrebi nudili su tijekom lockdowna zbog pandemije. Kako su se takve usluge pokazale itekako potrebnim Gradsko društvo Crvenoga križa Osijek potpisalo je trogodišnji ugovor s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava obitelji i socijalne politike.

Život u stanu na trećem katu zgrade bez lifta u Osijeku sve je teži za gospodina Željka koji je zbog ozljede na poslu već 30 godina invalid. Izlazak iz zgrade za njega je nemoguća misija.

- Iziđem ja tu vrata do vrata do susjeda, ali dolje nisam bio dvije i pol godine. Zadnji put sam bio prošle godine kad me hitna nosila, kada sam pao u stanu i slomio nogu, kaže gospodin Željko, korisnik programa Gradskog društva Crvenoga križa Osijek.

Ovoga puta odlazak u kupnju s popisom i novcem umjesto Željka odradit će volonteri Crvenoga križa. Odlazak u ljekarnu, kupnja osnovnih životnih namirnica, plaćanje režija, prijevoz liječniku. Sve to dio je programa Gradskog društva Crvenoga križa Osijek.

- Imamo jako puno ljudi koji žive sami, teško se kreću, slučajeva gdje nisu stari, ali im je teško zdravstveno stanje, ne mogu sami i da nema situacije s epidemijom ne bi bili u mogućnosti otići te neke osnovne aktivnosti obaviti, kaže Vedran Radanović, koordinator volontera Gradskog društva Crvenoga križa Osijek.

Za program "Tu smo za vas" koji se primjenjuje od početka listopada, a trebao bi trajati tri godine - do sada se javilo oko 60 volontera.

- Program je vrijedan ukupno 450.000 kuna, kroz tri godine 150.000 godišnje nije neka financijska vrijednost, ali ogroman benefit je širenje te ideje solidarnosti, uključivanja naših sugrađana, kazao je Denis Ćosić, ravnatelj Gradskog društva Crvenoga križa Osijek.

Građani koji su u potrebi trebaju nazvati Crveni križ i pripremiti novac i račune ili popis za kupnju. Volonteri Crvenoga križa dolaze uz najavu i predočavanje iskaznice i u prepoznatljivoj odori.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!