Šostar bi prijavio susjede: "Naravno, jer bi ugrozili i moju obitelj i mene"

01.12.2020.

19:00

Autor: Dnevnik 2/B.A./HRT

default error photo
Šostar je rekao da situacija još nije takva da bi srednje škole trebale prijeći na online nastavu jer su zdrava djeca u školama i dalje pod kontroliranim uvjetima.
Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", rekao je večeras u HTV-ovu Dnevniku da situacija još nije takva da bi srednje škole trebale prijeći na online nastavu jer su zdrava djeca u školama i dalje pod kontroliranim uvjetima.

➡️ Koronavirus - najnovije informacije
➡️ Premijer pozitivan na koronavirus

- Znamo da su se zatvorili ugostiteljski objekti. Dakle, oni praktički ne bi imali drugog izlaza nego se okupljati isključivo po domovima, i to po cijele dane. Ovdje su ipak koliko-toliko kontrolirani uvjeti i mislim da je u ovom času, gdje god je to moguće, bolji model A nastave, i tog su mišljenja i ministar Fuchs i ministar Beroš. Još uvijek nema razloga da prelazimo na model C, poručio je Šostar.

Šostar je rekao da će djecu i nastavnike čiji su nalazi na antigenskim testovima pozitivni još potvrditi na PCR-u te da će se tek onda moći govoriti o brojevima - sve ostalo su, kaže, špekulacije, pretpostavljaju da će čak neki biti negativni.

- Rezultati su upravo ono što smo očekivali. To je relativno zdrava populacija, vrlo mali broj pozitivnih. Konačne brojke imat ćemo oko ponedjeljka, rekao je Šostar.

Naveo je da će ovaj tjedan testiranje odraditi u 19 umjesto 15 škola. Naime, uključene su još četiri osnovne škole jer je u osnovnim školama nešto manji odaziv, ni jedno dijete ne može se testirati bez pisane privole roditelja.


Prema današnjem izvješću Zavoda, tijekom proteklog dana utvrđen je pozitivan nalaz testa kod 22 učenika i četiri nastavnika osnovnih škola te 40 učenika srednjih škola. Međutim, ti brojevi nemaju veze s brzim antigenskim testiranjima, već su napravljeni na PCR-u.

- U Zagrebu nas ohrabruje da smo prije desetak dana ili dva tjedna imali 45, čak 46 posto pozitivnih nalaza u odnosu na broj testiranja, a danas je taj broj oko 25, 26 posto. Vidjet ćemo kako će biti sutra, ali evidentan je kontinuirani pad, istaknuo je Šostar.

Zna li se gdje su se ti učenici zarazili?

- Između učenika i nastavnika nemamo nijednog utvrđenog prijenosa jer ipak se tu itekako poštuje distanca. Međutim, najčešće su učenici zaraženi unutar svojih obitelji, rekao je Šostar.

Na pitanje bi li "cinkao" svoje susjede ako se u stanu okupe u većem broju od dopuštenog odgovorio je:

- Naravno, jer bi ugrozili i moju obitelj i mene.

Odbacio je i kritike na račun kazni.

- Ako poštujete zakon, nitko vas neće kazniti, poručio je Šostar.

- Ako je netko toliko bahat i neodgovoran, mora snositi sankcije, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!