Šostar: Još jedemo izvrsnu hranu

21.03.2019.

07:20

Autor: HRT

default error photo
Među 21 zaštićenim proizvodom čak je pet maslinovih ulja. Dražen Miloloža, tajnik Udruženja za poljoprivredu pri HGK, rekao je da je u posljednjih nekoliko godina postignut znatan iskorak u vezi s povećanjem kvalitete maslinovih ulja.
Još jedemo izvrsnu hranu, rekao je Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda "Dr. Andrija Štampar" u HRT-ovoj emisiji "Dobro jutro, Hrvatska".

- U svijetu je golema potrebna za hranom. Proizvodnja hrane mora porasti za oko 40%, od čega će 80% biti iz intenzivnog uzgoja. Pri tom dolazi do raznih prevara i moramo itekako biti oprezni. Trenutačno se u svijetu koristi više od 1150 različitih pesticida, od čega je 850 dopušteno u EU-u. Uvoz hrane nam je, nažalost, i dalje iznimno velik. To treba kontrolirati da znamo što jedemo, a još jedemo jako dobro, kazao je Šostar.

Patricija Hegedušić, voditeljica Službe za oznake u Ministarstvu poljoprivrede, govoreći o zaštićenim proizvodima, istaknula je da je zaštićen naziv proizvoda.

- Nakon ostvarene zaštite taj naziv proizvoda mogu koristiti samo oni proizvođači koji su proizvod proizveli sukladno specifikaciji i koji su prošli dodatnu kontrolu kojom je utvrđeno da je taj proizvod zaista proizveden po specifikaciji, kazala je. 

Među 21 zaštićenim proizvodom čak je pet maslinovih ulja. Dražen Miloloža, tajnik Udruženja za poljoprivredu pri HGK, rekao je da je u posljednjih nekoliko godina postignut znatan iskorak u vezi s povećanjem kvalitete maslinovih ulja.

- Porasla je i svijest o važnosti uporabe maslinova ulja. Maslinovo ulje dio je tradicije mediteranskog područja, a i ono je samo po sebi brend.

Šostar: Vjerujem da ćemo s analizama proizvoda početi već ovo ljeto

Šostar je izjavio da na tržištu ima dosta krivotvorenih proizvoda. Najavio je da će se u sljedeće četiri godine upravo maslinarima i proizvođačima meda provoditi besplatne analize. Istaknuo je da je maslinovo ulje prehrambeni proizvod koji se najviše krivotvori u svijetu. Podsjetio je da je u Španjolskoj prije 25 godina maslinovim uljem otrovano više od 20.000 ljudi, a više od 600 ih je umrlo.

- S nabavom opreme za laboratorije krećemo već idući mjesec. Imamo veliku potporu gradonačelnika i resornih ministarstava. Vjerujem da ćemo s analizama početi već ovo ljeto, kazao je Šostar.

Hegedušić je potvrdila da je 21 proizvod registriran na razini EU-a te da ih je još 11 u postupku registracije. Smatra da hrvatski potrošači još uče što je zaštićeni proizvod, dok europski to dobro znaju i takve proizvode iznimno cijene.

Miloloža je naglasio da Hrvatska oko 4000 tona maslinova ulja proizvodi te da ga jednako toliko i uvozi. 

- Nažalost, taj uvoz nam iz godine u godinu raste. Izvozimo oko 300 tona maslinova ulja. Mi imamo prostora za revitalizaciju starih maslinika i da raznim sredstvima iz fondova EU-a povećamo proizvodnju. Izvoz se treba fokusirati na određena tržišta koja su sklona premium proizvodima.

Masline se u Hrvatskoj beru tako da nisu pod stresom pa se i manje kvare 

Da je hrvatsko ekstradjevičansko maslinovo ulje znatno skuplje u odnosu na uvozna, potvrdio je i Miloloža. Napomenuo je da treba gledati kvalitetu proizvoda.

- Često se ulje uvozi iz Italije i Španjolske. Ondje se maslina skuplja velikim mrežama, na drugačiji način nego u Hrvatskoj, i plod je više pod stresom pa je skloniji kvarenju i ima manje antioksidansa. Naš je proizvod skuplji, ali je vrjedniji, rekao je Miloloža te objasnio zbog čega je neko maslinovo ulje skuplje od drugoga. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!