10:14 / 24.10.2020.

Autor: HRT

Šostar: Mijenjati način praćenja pozitivnih osoba

-

-

Foto: - / -

Šostar je ponovio, da ako ćemo se pridržavati mjera, brojevi mogu početi padati u sljedeća dva tjedna.
Jučer smo srušili rekorde, nisam vjerovao da ćemo uopće doseći te brojke. Sada smo otprilike na 90.000 testiranih uzoraka od 15. ožujka, rekao je u Intervjuu tjedna Zvonimir Šostar, ravnatelj NZJZ-a "Dr. Andrija Štampar".

Govorio je o broju novozaraženih u Zagrebu i trenutačno imamo 2552 aktivna slučaja, a oko 9.000 osoba je u samoizolaciji. Očekuje daljnji rast broja oboljelih, ne samo u Zagrebu, već i u cijeloj zemlji.

- Nije dobro, poručio je.

Šostar je ponovio, da ako ćemo se pridržavati mjera, brojevi mogu početi padati u sljedeća dva tjedna, ali sve ovisi o tome kako ćemo se ponašati. Osvrnuo se na predstojeći blagdan Svih svetih, kaže da su groblja poduzela epidemiološke mjere, bilo je minimalnih korekcija.

Naglasio je da NZJZ "Dr. Andrija Štampar" od ponedjeljka kreće s novim radnim vremenom, brisove će uzimati od 10 do 14 sati, subotom 8-12, a nedjeljom 8-10. Potrebno je prethodno se naručiti.

Šostar je jutros bio na otvaranju nove lokacije za testiranje na koronavirus na istočnom parkiralištu Zagrebačkog Velesajma, rekao je da "smo sada na maksimumu, gore će ostati bez ljudi, na rubu snaga su i od 15. ožujka praktički nemaju svoj život". U planu je obaviti 3.000 testiranja dnevno.

Što se tiče testiranja cijele populacije, smatra da je to trošenje novca i zdravstvenih resursa.

- Treba se promijeniti način praćenja pozitivnih osoba, ovakav način kada su brojke ovakve, više nema nikakvog smisla. Moramo prijeći na sličan način kako se prati gripa, rekao je.

Govorio je o prosječnoj dobi oboljelih i umrlih, strahuje od skoka sa srednje na stariju situaciju, bolnice će tada biti prepune bolesnika koji zahtijevaju bolničko liječenje.

Neminovno je i moramo biti svjesni, rekao je Šostar, da zbog ove pandemije imamo porast smrtnosti od drugih bolesti, tako je svugdje u svijetu.

Ove godine je veći interes za cijepljenjem protiv sezonske gripe, no cjepiva nema dovoljno. Šostar je rekao da nitko u siječnju nije mogao zamisliti da će biti ovakva potražnja, iako je naručeno znatno više doza nego lani.

Problem bi mogao nastati, dodao je, ako dođe do superinfekcije gripe i koronavirusa, ali ako ćemo nositi maske, gripe će biti manje. Ne vjeruje da će biti puno zaraženih od gripe kao prethodnih godina. Nije za uvođenje rigoroznih kazni zbog nenošenja, smatra da kazne ne dovode do smanjenja transmisije. Vjeruje u edukaciju građana i "da smo dovoljno kulturni i svjesni da ćemo se pridržavati mjera".

Na pitanje o zagrebačkom Adventu, rekao je da će se održati u nekakvoj formi, detaljnije nije znao odgovoriti.

Apelira na nošenje maski, održavanju distance i održavanju higijene. Ponašanje sukladno mjerama, dodao je, jedini je način da se zaštitimo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!