13:25 / 29.04.2021.

Autor: HRT/B.V.

Šostar: Cilj je od srijede dostići 10.000 cijepljenih dnevno u Zagrebu

Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda "Dr. Andrija Štampar"

Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda "Dr. Andrija Štampar"

Foto: HRT / HTV

Nakon sastanka s ravnateljima domova zdravlja u gradu Zagrebu Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda "Dr. Andrija Štampar" kaže da je jako sretan i ponosan, jer su sve zdravstvene institucije bez obzira jesu li u vlasništvu grada ili države izrazile spremnost za suradnju. Od srijede, ističe, kreću u puni pogon s ciljem 10 000 cijepljenih dnevno u glavnom gradu. Ana Ljubas iz KBC-a Zageb kaže da je sutra finalni dogovor na koji način i koliko će se oni uključiti kako bi se cijepilo što brže i što više ljudi.

- Do kraja dana mi ćemo dobiti točan broj liječnika i medicinskih sestara i napraviti za idući tjedan jedan raster koliko će koja zdravstvena ustanova dati zdravstvenih djelatnika. Paniramo za utorak probno testiranje tri dvorane, od srijede puni pogon, a Velesajam bi dignuli na preko 6000 cijepljenih. Uz ono što će se dignuti i u ove tri dvorane, računamo da ćemo dostići zadani cilj na najmanje 10 000 cijepljenih dnevno.

Računamo, dodaje, na 30 timova u dvije smjene, po pet timova u svakoj dvorani u smjeni, i 36 timova na Velesajmu.

- To je oko 100 zdravstvenih djelatnika dnevno. Mi Velesajam pokrivamo s 24 čovjeka svaki dan. Na testno cijepljenje će biti pozvano oko 200, 300 ljudi. Vjerojatno ćemo u subotu ujutro početi raditi, sve ovisi o količini cjepiva.

Na pitanje zato je premijeru rekao da mu platforma ne treba odgovara da ju u drugoj fazi nisu koristili.

- Testna platforma sada funkcionira, na Velesajam su pozvani oni koji su poslali mailove, a s ministarstvom ćemo riješiti za ne koji su se telefonski najavili ili SMS-om.

Dvorane će, ističe, biti spremne do ponedjeljka, svaka može primiti oko 1000 ljudi, pripremamo logistiku, za ponedjeljak pripremamo i reedukaciju studenata.

- Želimo da u Zagrebu sve bude perfektno kao i na Velesajmu. Još jednom naglašavam da smo u drugoj fazi, a ne u trećoj kada apsolutni prioritet imaju stariji, i da ih najbolje poznaju njihovi liječnici.

Plaćanje zdravstvenih djelatnika, dodaje, i prekovremeni rad izvan bolničkog rada se fakturira HZZO-u i naravno da će svi biti plaćeni.

Na sastanku je bilo govora o organizaciji i provedbi cijepljenja u Zagrebu kako bi ih se što više i brže procijepilo na dnevnoj razini. KBC Zagreb sudjeluje u svemu otpočetka koliko može. Sutra je finalni dogovor. Vidjet ćemo u kojoj mjeri ćemo biti uključeni na nacionalnoj razini, a sigurno hoćemo, sudjelujemo u svemu otpočetka pa i u cijepljenju, istaknula je Ana Ljubas, KBC Zagreb.

Hoće li nedostajati u bolnici medicinskih sestara i liječnika, kaže da oni teret otpočetka pandemije nose na svojim leđima.

- To su ljudi koji to čine rado, čine čuda, pa će se dogovoriti i način plaćanja. U bolnicama je puno naših građana i dodatno se organiziraju smjene, a sutra će se dodatno dogovoriti kako ne bi jedne te iste ljude dodatno opterećivali. Zasigurno prvi dižemo glas u zaštitu bolesnih ljudi, rekla je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!