Šostar: Predložit ćemo maske i u zatvorenim i na otvorenim prostorima

10.10.2020.

18:57

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

default error photo
Bojim da ćemo sutra opet srušiti ovaj neslavni rekord. Brojka je zabrinjavajuća, daleko od toga da nije, duboko sam nesretan, rekao je Šostar.
U posljednja tri dana u Zagrebu je gotovo 486 novih slučajeva zaraze. Danas 199 oboljelih na malo više od tisuću testiranja, što znači da je pozitivno gotovo 19% testiranih ili svaki peti. 

➡️ U Hrvatskoj 486 novih slučajeva
➡️ Koronavirus - najnovije informacije

Vrlo zabrinjavajući podaci za Zagreb koji se, do sada, dosta dobro nosio s epidemijom s obzirom na broj stanovnika. Koji je uzrok ovako naglog skoka broja novooboljelih, odgovorio je u Dnevniku dr. Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Grada Zagreba.

- Ono što bih htio napomenuti da Zagreb nije žarište, imamo 721 aktivni slučaj u Zagrebu. To je 0,01% stanovništva, čak nešto manje. Ali se bojim da ćemo sutra opet srušiti ovaj neslavni rekord. Brojka je zabrinjavajuća, daleko od toga da nije, duboko sam nesretan. Jučer sam bio u gradu i vidio sam kako se mladi ponašaju, nadam se manjina. Stotinjak mladih bez maski, u kafićima, na cesti i stoga će sasvim sigurno barem 5 do 10 njih biti pozitivno.

- Trenutačno je dosta oboljelih među mladima i među osobama starima od 40 do 60 godina. Kad preskoči na starije, a u Zagrebu je gotovo 20% starijih od 65 godina, morat ćemo puniti i "Zaraznu" i "Dubravu" te možda otvarati nove kapacitete, ističe.

Za Kliniku za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", kaže da nije još do kraja puna, a i da u Dubravi prof. Vukšić dobro sve vodi te da imaju dovoljno kreveta.

- Mi smo aktivirali i "Tomislavac kao karantenu". Među ovih 199, imamo i 29 studenata iz Španjolske koji su se međusobno družili. Ne znam je li netko došao zaražen ili su se ovdje zarazili. Većina njih je u privatnom smještaju, ali su danas prebačeni na "Tomislavac".

Sutra će se doraditi mjere, ideja je da se predloži nošenje maski i u zatvorenom i na otvorenom prostoru.

- Vidimo da imamo ljude u javnom prijevozu koji ne nose maske, ljudi u prodajnim centrima na hodnicima ne nose maske kao da u hodnicima nema virusa. Nijemci, Šveđani, Francuzi pa čak i Talijani nose maske.

- Predložit ćemo da se ujednači radno vrijeme svih ugostiteljskih objekata, sada imamo strašne gužve i mislim da je primjereno da rade do ponoći. 

Za nadolazeći blagdan Svih svetih i gradski prijevoz prema grobljima kaže kako Zagreb nema tisuću autobusa i da su spremni za oba scenarija ovisno o situaciji.

- Ako ipak prijevoza bude, bit će obavezan razmak onih koji čekaju, svi će morati imati maske koji čekaju i koji ulaze u autobuse, i neće se puniti više od pola autobusa.

Upitan, ako brojke budu još veće, hoće li biti prijedloga da se uvedu kazne za one koji ne poštuju mjere, kaže kako se nada da će biti dovoljno razuma među ljudima, ali da je ta odluka na Stožeru civilne zaštite RH.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!