14:01 / 18.12.2020.

Autor: B.A./Hina

Šostar: U Zagrebu 494 novooboljelih, situacija malo bolja

-

-

Foto: - / -

Šostar je rekao da je na punktovima za brze antigenske testove u protekla 24 sata obavljeno gotovo tisuću testiranja od kojih je 356 bilo pozitivno na koronavirus, što je 35,7 posto.
U Zagrebu su u protekla 24 sata od COVID-a oboljele 494 osobe, što je malo bolje u odnosu na podatke prije tjedan dana, izvijestio je u petak ravnatelj Nastavnoga zavoda za javno zdravstvo (NZJZ) "Dr. Andrija Štampar" Zvonimir Šostar.

➡️ Koronavirus - novosti
➡️ Stroge mjere Stožera, zabrana kretanja između županija od 23. prosinca

Na konferenciji za novinare Šostar je rekao da je na punktovima za brze antigenske testove u protekla 24 sata obavljeno gotovo tisuću testiranja od kojih je 356 bilo pozitivno na koronavirus, što je 35,7 posto.

Dodao je da su u NZJZ-u "Dr. Andrija Štampar" napravili 1267 testiranja PCR-om (molekularni postupak koji se temelji na dokazivanju prisustva virusne RNA molekule za koji je potrebno određeno vrijeme obrade uzorka te se ovaj proces ne može ubrzati), od čega je 385 nalaza bilo pozitivno.

Istaknuo je, da bez obzira na to što ti rezultati nisu zadovoljavajući, jer su brojevi zaraženih još jako visoki, ipak više nema i do 45 posto pozitivnih testova i cijeli tjedan je postotak bio ispod 25 posto.

U domovima za starije i nemoćne te u drugim socijalnim ustanovama u protekla 24 sata zaraženo je 75 korisnika i 15 djelatnika, u karanteni na Sljemenu je 14 osoba, a u Zagrebu je još uvijek 3106 aktivnih slučajeva. Šostar se nada da ćemo do Božića uspjeti taj broj smanjiti na manje od tri tisuće.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč također je ocijenio da su brojevi i dalje visoki. Izvijestio je da je u proteklih nekoliko dana - od 14. do 17. prosinca - kroz COVID ambulante domova zdravlja zbrinuto 3178 osoba, samoizolacija je određena u 24 slučaja, na testiranje su upućene 1363 osobe, a uzeta su 1833 uzorka.

Kada je pak riječ o zdravstvenim djelatnicima, ukupan broj novooboljelih i u samoizolaciji sada je ispod tri stotine, odnosno riječ je o 294 zdravstvena djelatnika.

U karanteni grada Zagreba u Tomislavovu domu je 15 osoba, među njima je devet pozitivnih, a šest je u samoizolaciji. Jeleč je ocijenio da sustav funkcionira vrlo otežano i prilagođen je postojećoj epidemiološkoj situaciji.

Voditelj Operativno-komunikacijskoga centra Policijske uprave (PU) zagrebačke Stipo Mandić izvijestio je da je od 14. prosinca do danas bilo 16 slučajeva kršenja odluka Nacionalnoga stožera, od čega je 15 slučajeva nenošenja maski ili nepravilnoga nošenja.

Pod COVID mjerom je 18.574 građana, što je 1476 manje. Kod kuće se liječe  5553 osobe, što je manje za 145. Određena je 13.021 mjera samoizolacije na kućnoj adresi, što je 131 mjera manje. U navedenom razdoblju u PU zagrebačkoj evidentirano je 48 pozitivnih djelatnika, odnosno stanje se nije promijenilo u odnosu na prethodne podatke, 41 djelatnik je u samoizolaciji, što je pak 18 samoizolacija manje nego prije.

Mandić je istaknuo da policija i dalje samoinicijativno i u suradnji s ostalim inspektoratima nadzire provođenje odluka Nacionalnoga stožera.

Na novinarsko pitanje kako će se, bez obzira na to što brojke novozaraženih padaju na gradskoj i nacionalnoj razini, mjere danas postrožiti, Šostar je odgovorio da za pooštravanje itekako ima razloga. Jer, objasnio je, sada ne postoje neka velika žarišta, ali je disperzija horizontalna, odnosno jedan zaraženi član obitelji praktički zarazi cijelu obitelj i prijatelje. Zato je dobro što će se uvesti strože mjere kako bi se smanjila cirkulacija ljudi i druženje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!