Šostar: Vrhunac epidemije u drugoj polovici studenog

27.10.2020.

08:43

Autor: Studio 4/IMS/HRT

default error photo
Brojke padaju, očito su se počeli polako, ali sigurno sugrađani pridržavati mjera, rekao je u Studiju 4 Zvonimir Šostar.
Brojka oboljelih danas će biti mnogo manja nego što je bila jučer, praktički prepolovljena. Ni meni to nije jasno - nije stvar u testiranjima, mi smo jučer obavili 1240 testiranja i prešli smo 90.000 testiranih u NZJZ. Brojke padaju, očito su se počeli polako, ali sigurno sugrađani pridržavati mjera, rekao je u Studiju 4 Zvonimir Šostar ravnatelj Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo "Andrija Štampar".

➡️ Koronavirus - najnovije informacije

Na pitanje idemo li prema vrhuncu, rekao je kako je sada to vrlo teško prognozirati jer svi relevantni čimbenici i vrhunski znanstvenici prognoziraju da bi vrhunac mogao biti u drugoj polovici studenog.

- Vidjet ćemo. Situacija je ozbiljna i moramo se ozbiljno pridržavati mjera. Kada sve skupa gledamo, čekamo što će država ili grad učiniti za nas. Do kraja tjedna ćemo pokrenuti kampanju da vidimo što stanovnici Zagreba mogu učiniti sami za sebe, rekao je Šostar.

Promovirat će, pojasnio je, boravak u prirodi, zdravu prehranu za podizanje imuniteta koja će biti dostupna svima - nutricionisti već rade na tome, a na webu će se to zvati "imuno-kuhinja". Šostar kaže i kako sami trebamo raditi na sebi, ne samo čekati hoće li nas virus zahvatiti.

- Po tjelesnoj aktivnosti smo na samom začelju EU-a i ljude žele izvesti van, rekao je.

Minimalno koristimo, dodao je, prirodne resurse u gradu Zagrebu.

"Brojke u Zagrebu daleko iznad onoga što sam mogao sanjati u najcrnjim snovima"

Dio stručnjaka kritizirao je Šostara kada je prošli tjedan najavio velike brojke, njegove procjene su bile prilično točne. Tada je rekao da imaju više od 8.000 kontakata od kojih bi 25-30% moglo biti pozitivno na koronavirus, nije rekao da će to biti u jednom danu.

Za velike brojke u Zagrebu kaže da su "daleko iznad onoga što je mogao sanjati u najcrnjim snovima". Pojasnio je kako nije točno da je rekao da će u jednome danu biti oko 2.500 zaraženih, već da će se od ovih 8.000 kontakata vrlo brzo pozitivirati oko 2.500 pozitivnih, što se pokazalo točnim.

O stanju u zagrebačkim bolnicama

Osvrnuo se na situaciju u zagrebačkim bolnicama, nije siguran u točnu popunjenost bolnica. Siguran je da svi daju sve od sebe kako bi liječili sve bolesnike.

- Ono što nam prijeti je povećana smrtnost od drugih bolesti. Liječnici daju sve od sebe kako bi održali sustav. I uspijevaju u tome, dodao je.

Zagrebačka Arena, bolnica za COVID pacijente

Komentirao je 500 pripremljenih kreveta u zagrebačkoj "Areni".

- Bojim se da kada dođe do skoka, a došlo je već u Zagrebu na stariju populaciju (...) ni ovi kapaciteti nam neće biti dovoljni. Starije morate zaštititi - pravilo je da ako je starija osoba pozitivna na COVID-19, iako i s minornim simptomima, mora biti hospitalizirana, dodao je.

Za "Arenu" smatra da je bolja opcija od šatora, pogotovo sada kada kreće hladnije vrijeme - tada smještaj u šatorima neće biti adekvatan.

"Svaka pomoć je dobrodošla"

O povlačenju umirovljenih zdravstvenih djelatnika, iako i oni pripadaju starijoj populaciji i rizičnijoj skupini, rekao je kako je u Italiji najveći broj smrtnih slučajeva među zdravstvenim djelatnicima upravo oni koji su bili mobilizirani i došli raditi u bolnice s pozitivnim pacijentima.

Koliko je upućen u plan ministra Beroša, kaže da bi to osoblje radilo na drugim poslovima, a ne direktno s oboljelim bolesnicima. Dodaje kako je svaka pomoć dobrodošla - jučer su zaposlili 6 novih kolega koji će raditi s epidemiolozima, dobili su 6 liječnika iz Doma zdravlja Centar i iz Doma zdravlja Zapad za koje procjenjuje da će, nakon edukacije, imati dovoljno kadra da se "mogu hrvati s ovom epidemijom".

O novim mjerama

Osvrnuo se na nove mjere, kaže da je Slovenija uvela stroge mjere kada im je jako skočio broj zaraženih, mi se još uvijek uspijevamo hrvati s COVID-19 i vjeruje da ćemo u tome uspjeti. Očekuje suradnju obiteljskih liječnika da preuzmu svoje bolesnike i njihove kontakte jer NZJZ ima veliki zaostatak - više od 1800 bolesnika čeka obradu.

- Uz njihovu suradnju i pomoć, sigurno je da ćemo se uspjeti othrvati ovoj napasti, dodao je.

"Vjerujem da ćemo do proljeća imati cjepivo"

Što se tiče 10-dnevnog zatvaranja zemlje, smatra da bi naše gospodarstvo vrlo teško podnijelo takav udarac i da bi došli u vrlo nezgodnu situaciju. Smatra da je sada dobro izbalansirano jer ljudi rade, zarađuju i preživjet će ovo.

Vjeruje da ćemo do proljeća imati cjepivo i da neće doći do trećeg vala.

"Zagrebačke bolnice imaju dovoljno lijekova"

Zagrebačke bolnice, rekao je Šostar, imaju dovoljno lijekova. Dodao je kako se u zagrebačkim bolnicama radi oko 70% vrhunske medicine i te bolnice ne smiju ostati bez lijekova.

Razgovarao je s ravnateljima koji kažu da je situacija stabilna i vjeruje da će financijskom injekcijom veledrogerijama riješiti i taj problem.

"Još nema potrebe za on-line nastavom"

Jučer je bilo oprečnih stavova o on-line nastavi, rekao je da je zagrebački školski sustav spreman za prelazak na on-line nastavu, ali za time još nema potrebe.

- Ako pogledamo brojke, a one su vrlo male u odnosu na broj učenika i nastavnika i nema potrebe za tim. Gdje je to neophodno, poput XVI. gimnazije, tamo se prešlo na on-line nastavu, dodao je.

Treba li mijenjati komunikaciju prema građanima?

Na pitanje treba li mijenjati komunikaciju prema građanima jer se stvorio revolt u dijelu građana, Šostar smatra da represija nikada ne daje rezultate - možda ćete ostvariti kratkoročni cilj, dodao je, ali nema rezultata.

- Odlučili smo se da idemo na edukacijski pristup. Napravili smo kampanju "Borci protiv koronavirusa", rekao je.

Dodao je kako su edukativni plakati su u svim školama, fakultetima, zdravstvenim ustanovama, domovima za starije i nemoćne, u javnim prijevozima ima 1700 plakata, štampali su 200.000 plastificiranih letaka za sve stolove u ugostiteljskim objektima u Zagrebu, poslano je 385.000 pisama s uputama za pridržavanje mjera.

Vjeruje da će ovaj edukacijski pristup jedini imati dugoročni cilj.

Korona u domovima za starije i nemoćne

U proljeće je korona ušla u domove za starije i nemoćne, sada su domovi dobro zaštićeni, Šostar kaže da je napravljen program da dođe do što manje štete, ali uvijek ima prodora. Dodaje da su prodori minorni i kvalitetno sanirani.

- Nema prevelikih problema. Maksimalno se moramo posvetiti žarištima neovisno o tome gdje su (...) moraju nam se priključiti i kolege iz primarne zdravstvene zaštite, dodao je.

O radu NZJZ-a

Šostar kaže kako je u NZJZ neki dan bilo 2050 testiranja, testiranja se redovito obavljaju i svi dobiju rezultate u roku od 24 sata. Njegova zadaća je maksimalno se angažirati kako bi osigurao dovoljno materijala bez kojeg ne mogu raditi.

- U cijeloj Hrvatskoj COVID-19 se bavi 103 epidemiologa, od čega je 13 u našem Zavodu (...) naravno da ne stignu sve obaviti, zato smo uzeli još 16 liječnika da nam pomognu u praćenju kontakata. Mi smo odavno prešli onu granicu kada COVID-19 treba pratiti praktički kao gripu - posvetiti se starijima od 65 godina, obradi žarišta (...) pratiti sve djelatnike koji rade u zdravstvenom sustavu, onkološke bolesnike. Time bi se epidemiolozi sada u ovoj fazi trebali baviti, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!