Sović: Na zagrebačkom području moguć je potres do magnitude 6

03.01.2021.

19:27

Autor: S.M./HRT

default error photo
Seizmolog Ivica Sović izjavio je u središnjem Dnevniku HTV-a da se u Hrvatskoj moramo naučiti živjeti s potresima jer se nalazimo na seizmički aktivnom području.
Seizmolog Ivica Sović izjavio je u središnjem Dnevniku HTV-a da se u Hrvatskoj moramo naučiti živjeti s potresima jer se nalazimo na seizmički aktivnom području. Govorio je i o eventualnim posljedicama jačeg potresa u Zagrebu, rupama u zemlji u Sisačko-moslavačkoj županiji te mogućnosti predviđanja potresa.   

➡️ Šteta od potresa prijavljena na oko 13.000 objekata
➡️ Vlada osniva stožer za saniranje posljedica potresa, Medved na čelu 
➡️ Franković: Samostalne aktivnosti ugrožavaju živote 
➡️ Dogradonačelnica Gline u NU2: Svima osigurati kontejnere, obnova neće biti tako brza 
➡️ Saniranje rasjeda u sisačkoj četvrti Galdovo 

Geolozi pokušavaju izračunati maksimalnu magnitudu potresa koja se može dogoditi. Tako je za zagrebačko područje predviđeno 6,5, ali to ne znači da će se i dogoditi ta magnituda već da može biti nekoliko slabijih potresa i da se ne aktiviraju u cijeloj duljini, kazao je.

- Potres magnitude od 5,5 na zagrebačkom području bio je prilično jak potres,  ali možemo očekivati i jači. Zato se moramo i spremiti. Ne možemo reći kada će to biti, ali možemo očekivati potres do magnitude 6. To znači da bi bio bar još 10-ak puta jači od onoga koji je bio u ožujku, izjavio je Sović.

Sović: Zagreb bi gadno stradao u potresu od magnitude 6

Na pitanje što bi tada bilo sa Zagrebom, Sović je kazao da bi grad gadno stradao. 

- Zgrade koje su građene nakon 1963. godine, u kojima su ugrađeni neki elementi aseizmičke gradnje, preživjele bi. Ako već ne bi bile neoštećene, bile bi dovoljno čitave da ne ubiju ljude u njima, kazao je.

"Potres na jednom području ne može proizvesti potres na drugom"

Objašnjavao je i to da potres na jednom području ne može proizvesti potres na drugom.

- Može samo okinuti rasjed koji je već u stanju da bi sam okinuo. Dakle rasjed je već u takvom stanju da  mu je dovoljan mali poticaj da potres krene, istaknuo je.

Istaknuo je i da potres u Zagrebu vjerojatno nije reakcija na potres u Petrinji.  Imali smo potres magnitude od 5,5, a sada imamo razdoblje smirivanja nakon toga, istaknuo je i dodao da je potres od 2,7 relativno slab te spada u niz naknadnih potresa. 

Zašto se pojavljuju rupe u zemlji u Sisačko-moslavačkoj županiji?

Seizmolog Sović istaknuo je da u područjima uz rijeku Kupu i Savu ima jako nakvašenog tla. Kada se dogodi potres onda dolazi do kompaktiranja pijeska, propadanja zemlje. 

- Ono što je bilo čvrsto tlo, mokri pijesak, sada postaje tekućina. Ta tekućina se može ponašati i tako da izbije na površinu. Takav slučaj bio je u selu Brest. Tamo je pukla zemlja i izbacio se pijesak na površinu, pa je to izazvalo pucanje nekih kuća, koje su potom neuporabljive, izjavio je.


Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Odgovarajući na pitanje kada bi se moglo predviđati potrese, seizmolog Sović kazao je da je promjena elektromagnetskog polja uočena kod nekih potresa, a kod drugih nije. 

- Neki potresi nastaju u granitnim stijenama, a neki u karbonatnim, kao što su naši potresi u Dinaridima. Tamo su karbonati debeli do 11 km dubine. Ako nastane u karbonatu nema ništa što bi moglo proizvesti elektromagnetsko polje. No ako nastane u granitu onda bi možda mogao kvarc izazvati neke efekte, ali to još nije dokazano. Prema tome, ta je metoda krajnje nesigurna, rekao je. 

Nemamo dovoljno seizmološke opreme

Istaknuo je i da  seizmološka oprema u Hrvatskoj nije u jadnom stanju, već je nema dovoljno. Kaže da nema rezervnih seizmografa koje bi se moglo postaviti u epicentralno područje.

- Slovenija ima četiri rezervna kompleta koji služe samo tome da ako se dogodi potres, postave ih u epicentar. Mi toga nemamo. Polažemo nade u našu Vladu i interventni uvoz da to riješe, kazao je seizmolog Ivica Sović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!