Spaljivanjem otpada na Murteru izazvao požar, gasio ga i kanader

20.02.2023.

11:14

Autor: Hina/HRT/A.S.

Spaljivanjem otpada na Murteru izazvao požar

Spaljivanjem otpada na Murteru izazvao požar

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL

Spaljujući biljni otpad 41-godišnjak je u subotu na otoku Murteru izazvao požar koji je zahvatio dva hektara površine, vatrogasci su ga ugasili uz pomoć kanadera, a policija je muškarca zbog počinjenih prekršaja privela šibenskom sudu.

U subotu je skoro tri i pol sata trajala borba vatrogasaca s požarom na lokalitetu Podvrške na Murteru, a oko sat vremena u gašenju je sudjelovao i kanader.

Iz šibensko-kninske policije u ponedjeljak su priopćili kako su kriminalističkom istragom utvrdili da je 41-godišnjak na svom zemljištu spaljivao biljni otpad.

Vatra se proširila na suhu travu, nisko raslinje i borovu šumu te zahvatila oko dva hektara površine.

Suprotno Zakonu o zaštiti od požara, o spaljivanju otpada, osumnjičeni nije prethodno obavijestio nadležnu vatrogasnu postrojbu niti uz sebe imao potrebnu opremu.

Stoga je uz Optužni prijedlog priveden na Prekršajni odjel Općinskog suda u Šibeniku.

Po navedenom zakonu, novčanom kaznom u iznosu od 1990 do 19.900 eura ili kaznom zatvora do 60 dana kaznit će se za prekršaj osoba koja izazove požar. Osoba koja izazove požar iz nehaja, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od 260 do 1990 eura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!