Span: Hrvatska mora strateški djelovati u smjeru kibernetičke sigurnosti

06.09.2022.

13:28

Autor: HRT/Hina

Nikola Dujmović

Nikola Dujmović

Foto: Tomislav Miletic / PIXSELL

Kibernetička sigurnost nikad nije bila važnija za države, poduzetnike i građane zbog sve učestalijih napada na razne sustave i kibernetičkog ratovanja, pa i Hrvatska mora strateški djelovati u tom smjeru, poručio je u utorak predsjednik Uprave Spana Nikola Dujmović na predstavljanju Centra kibernetičke sigurnosti.

Span je otvorio novi Centar kibernetičke sigurnosti u središtu Zagreba, a tom je prilikom Dujmović pred više od sto okupljenih istaknuo da su ga pokrenuli u suradnji s partnerima iz Izraela, zemlje koja je među vodećima u svijetu u tom području.

- Svjedoci smo sve češćih kibernetičkih napada u svijetu, ali i u Hrvatskoj, što traži dodatnu edukaciju i rješenja za obranu od tih napada, odnosno prije svega stručnjake koji će znati prepoznati, preduhitriti i djelovati u toj obrani, kazao je Dujmović. Za kibernetičke napade naveo je da nisu bili nikada bezazleni, a posebice ne sada u doba digitalizacije i sveopćeg korištenja interneta te da su svi njihovi globalni kupci, a sve više i domaći i u regiji toga svjesni i traže rješenja i edukacije.

600 puta više kibernetičkih napada

Iznio je primjer da su se ti napadi diljem svijeta znatno povećavali, i više od 600 puta, što je bilo i vidljivo i dva tjedna uoči ruske invazije na Ukrajinu. Kako je istaknuo, pritom je kibernetičko ratovanje izraženije nego prije i ne jenjava, a može se očekivati i njegovo intenziviranje, jer to više ne rade neki "klinci hakeri iz garaža nego predstavlja strategije nekih država.

Span već ima oko sto stručnjaka koji se bave tim područjem, a u centru planiraju i novo zapošljavanje. Na tom, kako je dodao, "velikom i nezaustavljivom globalnom valu sada svi intenzivnije rade u svijetu te se procjenjuje da će samo u iduće dvije godine u svijetu nedostajati oko 3,5 milijuna stručnjaka za kibernetičku sigurnost.

Nedostajat će 3,5 milijuna stručnjaka

- U centru ćemo educirati ljude. U sve to smo za sada planirali uložiti oko milijun eura, od čega smo već veći dio potrošili, no cijela investicija se nastavlja te može stići i do 2 milijuna eura, jer je to iznimno potrebno. To smatramo dobrom investicijom u stvaranje znanja i rješenja koja ćemo i komercijalno nuditi, dodao je Dujmović. Naglasio je i da su veliku pomoć i dobrodošlicu dobili oko toga u izraelskom veleposlanstvu u Hrvatskoj, i u samom Izraelu, gdje su iz prve ruke učili te se vratili "promijenjeni i još ambiciozniji".

Prva vrata za suradnju s Izraelom, koji ima nacionalni direktorijat za tu namjenu i univerzalni telefonski broj na koji svi u zemlji mogu prijaviti sumnje i/ili i kibernetičke napade pri čemu se odmah na njih reagira, otvorio im je izraelski veleposlanik u RH Ilan Mor, koji je na predstavljanju istaknuo zadovoljstvo posvećenošću Spana tom poslu.

Suradnja s Izraelom, uspješna priča

- Sretan sam da tjedan dana prije mog odlaska iz Hrvatske nakon četverogodišnjeg mandata mogu biti na predstavljanju Spanovog centra kibernetičke sigurnosti, jer je to uspješna priča i veliko postignuće u odnosima i suradnji Izraela i Hrvatske. Izrael je davno shvatio koliko smo svi ranjivi zbog ovisnosti o računalima i koliko je važna kibernetička sigurnost, ne samo zbog vojske, nego i civilnog i gospodarskog života, i sada smo u poziciji da o tome možemo educirati ljude diljem svijeta. U tome je jako važna i međunarodna suradnja, jer nitko se ne može sam uspješno braniti, a iskustva o tome iz Izraela, najnovija tehnologija i ideje Spana ovu situaciju za sve čine pobjedničkom, poručio je Mor.

Izvršni direktor izraelske partnerske tvrtke Cybergym Ofir Hason također za sigurnost i obranu od napada najvažnijim smatra ljude, njihovo znanje i stručnost, dodavši da ih u Izraelu uz ostalo u deset godina rada educiraju metodama kojima se služi i obavještajna zajednica te su to 'transferirali' i na civilno društvo i po svijetu. Čast nam je surađivati sa Spanom i nadamo se da je to i prilika za naše širenje u regiji, naveo je Hason.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!