20:41 / 22.02.2021.

Autor: HRT/Hina/AFP

Španjolska: migrant pronađen u vreći s otrovnim otpadom

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Yves Bernardi / Pixabay

Migrant je pronađen živ u vreći s otrovnim otpadom u luci Melilli, španjolskoj enklavi na sjevernoj obali Maroka, priopćila je španjolska Civilna garda.

Migrant je bio u hermetičkoj plastičnoj vreći u kojoj je bio pepeo iz spalionice, koji je na europskoj listi toksičnog otpada, navodi se u priopćenju. Pripadnik Civilne garde koji je pronašao migranta najprije je opazio nečiju nepomičnu nogu i pomislio da je osoba mrtva. Na kraju je migrant izvučen iz (vreće) s pepelom i došao je k svijesti, dodaje Civilna garda.

Ukupno je 41 migrant pronađen u petak u kamionima i drugim vozilima u luci, gdje su se pokušali ukrcati u brodove kako bi ušli u Španjolsku. Neki su bili sakriveni u kontejnerima s bocama i drugim plastičnim predmetima namijenjenim za reciklažu, s većom količinom slomljenog stakla.

U 2020. u Španjolsku je ilegalno ušao 41.861 migrant, kopnenim i morskim putem, što je 29 posto više nego godinu prije. Više od polovine tih migranata (23.023) uspjelo se dočepati Kanarskih otoka na improviziranim splavima. U Melillu je 2020. došlo oko 1500 migranata. Melilla, kao i druga španjolska enklava Ceuta, jedine su u Africi koje graniče s Europskom unijom. Te dvije enklave najčešće biraju oni koji žele ilegalno ući u Europu, i to penjući se preko zida na granici ili plivajući duž obale.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!