Španjolski kralj i kraljica u srijedu dolaze u službeni posjet Hrvatskoj

15.11.2022.

10:53

Autor: Hina/HRT/R.S.

Španjolski kralj Filip VI. i kraljica Letizija

Španjolski kralj Filip VI. i kraljica Letizija

Foto: Michael Kappeler / Reuters

Njihova Veličanstva španjolski kralj Filip VI. i kraljica Letizija boravit će u srijedu i četvrtak u službenom posjetu Republici Hrvatskoj, što će biti prvi službeni posjet španjolskih monarha našoj zemlji.


Španjolskog kralja i kraljicu će ugostiti predsjednik države Zoran Milianović sa suprugom Sanjom Musić Milanović, a nakon svečanog dočeka u srijedu na Pantovčaku održat će se i bilateralni sastanak dvaju izaslanstava.


Španjolski kralj i kraljica dolaze u službeni posjet Hrvatskoj u godini kada se obilježava 30. obljetnica uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Kraljevine Španjolske, a s ciljem potvrde izuzetno dobrih međudržavnih odnosa te davanja poticaja za njihov daljnji razvoj.


U tom cilju u četvrtak, drugog dana posjeta, održat će se Hrvatsko-španjolski IFMIF-DONES forum na kojemu će sudjelovati predsjednik Milanović i kralj Filip.VI, a na kojemu je predviđeno i potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između hrvatskog ministarstva znanosti i obrazovanja i španjolskog ministarstva znanosti i inovacija o suradnji na izradi Programa DONES, stoji u priopćenju.


Ovim projektom predviđa se partnerstvo Hrvatske i Španjolske u istraživanju fuzije, uz partnerstvo u razvoju i gradnji akceleratora DONES, te partnerstva hrvatskih i španjolskih kompanija na izgradnji opreme za velike znanstvene projekte.

Projekt DONES je, dodaje se u priopćenju, prilika i za hrvatske visokotehnološke tvrtke. DONES je 2018. uvršten među projekte ESFRI-a, strateški važne za EU, i to kao španjolsko-hrvatska inicijativa.


U sklopu damskog programa, Musić Milanović i kraljica Letizija će u četvrtak posjetiti zagrebačku Polikliniku za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG u kojoj će im biti prezentiran način rada poliklinike s djecom, uključujući medicinsku rehabilitaciju djece predškolske dobi.


Isto tako, na multisenzoričkom igralištu poliklinike kraljici Letiziji će biti predstavljen projekt "Živjeti zdravo u školi poligoni za tjelesnu aktivnost".


Tijekom službenog boravka u Zagrebu, španjolski kralj Filip VI. sastat će se i s predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem te s premijerom Andrejom Plenkovićem.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!