Spas za Našice nisu sanacije, već investicije

07:00 / 29.07.2021.

Autor: Renata Waldman/Regionalni dnevnik/HRT

Štete u Našicama

Štete u Našicama

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Nedavna poplava koja je pogodila našički kraj prouzročila je golemu štetu. I dok se ona sanira, razmišlja se o dugoročnom rješenju problema koje ima taj kraj. A to je, slažu se i struka i mještani, gradnja akumulacija.

Bujična poplava koju ne pamte ni najstariji mještani ostavila je svoje tragove. Neke će se kuće rušiti.

- Bilo je poplava gdje su se rijeke izljevale, ali ovdje u Seoni i Motičini nismo imali takvih poplava – kaže Zlatko Vinković iz Donje Motičine.

- Sad nakon 3, 4, 5 dana zapravo se vidi gdje, što je uništeno. Konkretno kod mene i auto je dobio, i moped, a ušlo je i u podrum – otkriva Petar Klaban.

Protutnjala voda njivama, vrtovima i okućnicama. Potopila ljetinu - sve što joj se našlo na putu.

- Voda je ušla iz potoka u dvorište i veliki strojevi su ostali spašeni. Trimeri, motorke, što je bilo dole u šupama i sve što je bilo na podu, to je sve pod vodom – žali se Boris Bjelokapić iz Seone.

Siloviti nalet nije izdržao ni most. Mora se obnoviti.

- Šteta je preko milijun i pol kuna, ali nisu samo to štete, štete su na svim ostalim našim poljskim putovima, nerazvrstanim cestama, ali velike su štete i samom stanovništvu općina Donje Motičine, Seone i Gornje Motičine – tvrdi Željko Kovačević, načelnik općine Donja Motičina.

Jedini spas za ovu, ali i okolne općine gradnja je akumulacija. I to triju.

- Takve akumulacije ili retencije neće samo zaštititi stanovništvo, nego i poljoprivredne površine. Nema nam druge. Dobili smo već 2 lokacijske dozvole, očekujemo uskoro da ćemo ishoditi i za Seonu – naglašava Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda.

Tako bi tek za 3 do 5 godina ovaj kraj mogao odahnuti, a ne strahovati od jakih kiša. A tada bi mogli i natapati svoja žedna polja za vrijeme suša koje su sve češće.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!