HGSS spasio planinara koji je zalutao u oluji; uspješna potraga dronom u mjestu Davor

23.01.2022.

08:33

Autor: HRT/J.L.

Spašen u oluji zalutali planinar na Kamešnici

Spašen u oluji zalutali planinar na Kamešnici

Foto: HGSS / HGSS

Spašavatelji HGSS Stanice Split spasili su u subotu navečer na Kamešnici planinara koji se zbog snažnog snježnog nevremena izgubio na planini. Unatoč snježnoj mećavi, temperaturi od -8°C i izuzetno jakom vjetru, planinar je pronađen u kratkom roku. Iz HGSS-a poručuju - pazite na sebe i druge!

U subotu, 22. siječnja Stanica Split osiguravala je tradicionalni zimski uspon na najviši vrh Kamešnice Konj (1852 m). Uspon je organiziralo Planinarsko društvo Jelinak iz Trilja.

Uvjeti na planini su zaista bili zimski, bilo je hladno i puhala je snažna bura. Nakon što su se sudionici uspona sigurno vratili u sklonište Žlabina, članovi HGSS Stanice Split dobili su dojavu da se na jednoj od staza, koja vodi od Konja prema Skloništu, nalazi starija muška osoba koja se jako sporo kreće prema skloništu.

Kako se spuštala noć a vremenski uvjeti pogoršavali i počeo padati još gušći snijeg, članovi P. D Jelinak su uspjeli saznati broj mobitela planinara koji je zaostao. Nakon kontakta s njime ustanovilo se da čovjek ne zna gdje se točno nalazi a vremenski uvjeti su bili okrutni uz to je padala noć.

Dežurni spašavatelj je organizirao lociranje mobitela pa je izguljeni planinar brzo pronađen. Bio je vidno iscrpljen i pothlađen. Nakon što su ga utoplili, spašavatelji su ga dopratili do skloništa Žlabina.

Akciju su dodatno otežavali snježna mećava, temperatura od -8°C i izuzetno jak vjetar. 


- Osim noći, počela je i mećava. Temperatura je bila -8°C, a osjećaj hladnoće -19°C. Imali smo sreću što smo bili blizu zbog drugog planinarskog događaja i brzo smo ga locirali. Od dojave do njegova pronalaska nije prošlo dugo vremena, rekao je Damir Gavrić Čerčo, pročelnik HGSS-a Split. 

Opravdanost bespilotnih sustava kao bitnog resursa HGSS-a

Jučer, u popodnevnim satima, na dežurni telefon HGSS Stanice Slavonski Brod došla je dojava o nestaloj osobi u mjestu Davor.

Na teren odmah izlaze spašavatelji stanice Slavonski Brod uključujući i potražni tim. Potrazi se priključuju piloti dronova stanice Požega i potražni timovi stanice Orahovica i Osijek.

Veliki broj mještana uključio se potražnu akciju u cilju što bržeg pronalaska nestale osobe.

U 21.30 potrazi se priključuju i dva pilota iz stanice Požega s bespilotnom letjelicom opremljenom termovizijskom kamerom. Napornim radom i analizom foto i video materijala cijelog područja, nestala osoba pronađena je živa u 23.45, 2,2 km od zadnje točke viđenja.

Hrvatska gorska služba spašavanja, kao jedan od bitnih operativnih resursa, posjeduje preko 60 bespilotnih letjelica kojima upravljaju 40 licenciranih pilota bespilotnih sustava. Kontinuiranom edukacijom pilota i uvođenjem novih tehnologija, postiže se velika stručnost spašavatelja, a potrage češće rezultiraju boljim ishodom.

Tehnologija je danas neizostavan faktor u svim sferama života, pa je tako i HGSS prije nekoliko godina kroz Odjel bespilotnih sustava počeo koristiti svu dostupnu tehnologiju kako bi podigao svoju razinu znanja.

- Odjel bespilotnih sustava pruža veliku potporu potragama i iznimno je vrijedan resurs u svim potražnim akcijama i akcijama spašavanja. Ova potraga, kao sve ostale pokazatelj su izuzetnog rada dobro educiranih spašavatelja koji su samo u prošloj kalendarskoj godini imali preko 3500 sati trenažnih letova. HGSS Stanica Požega je u suradnji s Odjelom bespilotnih sustava u prošloj godini razvila koncept zapovjednih vozila za bespilotne sustave koji omogućava pilotima kontinuiran i nesmetan rad uz kompletnu analizu svih podataka kako bi letačke operacije bile što učinkovitije. Taj koncept vozila doživio je svoju realizaciju i uz pomoć donatora ugledao svjetlo dana. Ovo zapovjedno vozilo jučer je sudjelovalo u potražnoj akciji, dokazalo i opravdalo svoje postojanje. Odjel bespilotnih sustava HGSS-a osim za potražne akcije, također, razvija tehnologije za akcije spašavanja kako bi bespilotni sustavi imali 100%-tnu primjenjivost u svim aktivnostima HGSS-a, istaknuo je Filip Biočić, voditelj Odjela bespilotnih sustava, stoji na stranicama HGSS-a.

Zahvalili su se Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe za koju ističu da je izuzetan partner u ovakvim potražnim akcijama, a svoj doprinos daje kroz osiguranje zračnog prostora na području potrage.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!