15:40 / 19.08.2018.

Autor: HRT

Spašena Britanka koja je pala s kruzera

Foto: MORH/Obalna straža

Foto: MORH/Obalna straža

Foto: - / -

Ophodni brod "Cavtat" pronašao ju je na oko 1300 metara udaljenosti od mjesta nesreće.
Pripadnici ophodnog broda Obalne straže RH "Cavtat", u akciji potrage i spašavanja, spasili su britansku državljanku koja je pala u more s kruzera "Norvegian star" u području ZERP-a RH, priopćeno je iz Ministarstva obrane.

Britanka je s kruzera pala u more u subotu oko ponoći, a snage Obalne straže RH - ophodni brod "Cavtat" i zrakoplov PC-9, u potragu su krenuli u svitanje oko 6.30 sati na zahtjev Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru Rijeka.

Posada broda Hrvatske ratne mornarice je na temelju dobivenih podataka o stanju vjetra i mora u trenutku nesreće, kao i preciznog izračuna o mogućoj poziciji nestale osobe u trenutku dolaska broda u područje traganja, oko 9.40 sati uočila osobu u moru te je brzom akcijom plivača spasioca, u 9.45 sati žena spašena te ukrcana na brod Obalne straže RH.

Spašena Britanka je, s obzirom na dobro zdravstveno stanje, brodom prevezena u Pulu. "Pala sam s "Norveške zvijezde" i bila u moru 10 sati. Ovi su me predivni momci spasili", rekla je. Ophodni brod "Cavtat" pronašao ju je na oko 1300 metara udaljenosti od mjesta nesreće te 60 nautičkih milja od luke Vargarola iz koje je isplovio u potragu.Zapovjednik broda poručnik fregate Lovro Orešković o samoj akciji je rekao: Spasili smo jedan ljudski život. Taj osjećaj ne može se mjeriti ni s čime. U svim segmentima ove zaista dramatične situacije pokazali smo da smo dobro obučeni i uvježbani. Ponosan sam na cijelu posadu broda, a posebno na kolegu, poručnika korvete Marina Delića, plivača spasioca, koji je gospođu, vidno onemoćalu dugotrajnim boravkom u moru, iznio iz mora na palubu broda.

U istu potragu bili su uključeni i plovilo Lučke kapetanije Rijeka te tri civilna broda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!