10:45 / 03.05.2018.

Autor: I.B./Hina

Spašeno dvoje norveških brodolomaca nakon potonuća jahte kod Hvara

Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

službenici Lučke ispostave Milna u 15,50 sati pronašli su dvoje brodolomaca i njihovog psa kako plutaju na brodskoj splavi sa sjeverne strane otoka Hvara.
Dvoje norvežana spašeni su s brodske splavi na koju su prešli nakon što je njihova motorna jahta počela tonuti dok su bili na pola puta između Brača i Hvara, izvijestili su iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Norveški skipper i vlasnik havarirane motorne jahte W.O.J. (1960.) i  članica posade (1968.) u srijedu u 14,15 sati uputili su hitan poziv Županijskom dojavnom centru Split (ŽC 112) da more prodire u potpalublje jahte, pa su ih službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) uputili na se prabace na brodsku splav i istodobno ondje uputili djelatnike Lučke kapetanije Split odnosno nadležne Lučke ispostava Milna koji su odmah isplovili u spasilačku akciju prema dvoje brodolomaca.

Nedugo nakon pokretanja koordinirane spasilačke akcije, službenici Lučke ispostave Milna u 15,50 sati pronašli su dvoje brodolomaca i njihovog psa kako plutaju na brodskoj splavi sa sjeverne strane otoka Hvara, na oko dvije nautičke milje od uvale Pokrivenik, gdje su zatekli i tonuću motornu jahtu imena 'Anne Kirsti', hrvatske zastave.

Brodolomci su neozlijeđeni prekrcani na spasilačku brodicu te prevezeni u Milnu, a djelatnici tvrtke za pružanje komercijalne pomoći plovilima na moru odteglili su havariranu motornu jahtu u uvalu Pokrivenik, dok na poziciji nesreće nije uočeno onečišćenje mora.

Službenici Lučke ispostave Milna pokrenuli su očevid o uzrocima ove pomorske nesreće.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!