Sve više liječnika obiteljske medicine pred mirovinom

24.01.2023.

07:00

Autor: Nikolina Gerek/Regionalni dnevnik/HRT/I.B

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Robert Anić / PIXSELL

Više od 54 posto liječnika primarne zdravstvene zaštite starije je od 55 godina, a specijalizacija mlađih kolega ne prati u stopu umirovljenje starijih liječnika. Na taj problem, koji sada postaje vidljiviji, već godinama upozorava Koordinacija hrvatske obiteljske medicine, posebno na području Primorsko-goranske županije.

Najveći broj budućih umirovljenika su privatni ugovorni liječnici koji se skrbe za 60 posto osiguranika u Primorsko-goranskoj županiji. Naime, od 157 liječnika obiteljske medicine njih 68 starije je od 60 godina. U županijskoj Koordinaciji obiteljske medicine ističu da je već sada potrebno 36 novih liječnika.

- Prije četiri godine ih je trebalo poslati na specijalizaciju da bi sada osvanuli kao mladi specijalisti koji mogu preuzeti ordinacije nas koji ćemo otići u mirovinu. Zašto se to ne pokreće, nikom nije jasno, kaže predsjednik Koordinacije obiteljske medicine Primorsko-goranske županije dr. Leonardo Bressan.

Županijski domovi zdravlja brinu se za 40 posto osiguranika i neke ordinacije na otocima, u Gorskom kotaru pa i u Rijeci imaju manji broj osiguranika od minimalno propisanih osamsto.

- Dvadeset i jedna ordinacija skrbi o manjem broju osiguranika od minimalno propisanog broja. Trenutno je 18 doktora medicine koji su stariji, koji su stekli uvjete za mirovinu, ali su zatražili produljenje i oni su dobili, rekao je v.d. ravnatelja Doma zdravlja Primorsko-goranske županije Alen Šimatić.

Dva puta je odobreno, na radost mnogih pacijenata i liječniku s Trsata.

- Ja sam produžio i radi pacijenata, ali sam i želio osobno da im dam jedan svoj doprinos. Zaposlio sam jednu mladu liječnicu, platio sam joj specijalizaciju, ona je u tijeku i pred mentorstvom, bit će do završetka specijalizacije u ovoj ambulanti, a nadam se da će i naslijediti, kazao je dr. Leonardo Bukmir, Specijalistička ordinacija opće medicine.

Njegov mlađi kolega radi u prigradskoj ambulanti u Hreljinu i specijalizira obiteljsku medicinu koja mnogima nije prvi izbor.

- Kada završiš fakultet, malo toga zapravo i znaš i da, definitivno je preporuka probati obiteljsku, a na nekom drugom je da ipak malo uvjete poboljša, smatra dr. Zoran Adžić, Opća i obiteljska medicina, Dom zdravlja PGŽ-a.

Kada bude sličnije radu u inozemstvu te nekakva plaće, ali nije to uvijek presudni faktor i vjerujem da će tada biti puno više mladih kojima će biti obiteljska atraktivna."

U obiteljskoj medicini 60 posto je liječnica, a zamjena je sve manje i administracije sve više.

- Mi se moramo educirati, ići na kongrese, edukaciju i to je, snađi se, to je taj veliki, veliki nedostatak, ističe dr. Bukmir.

Mladog kadra nema dovoljno-upozoravaju u županijskoj Koordinaciji obiteljske medicine i to bi moglo opasno urušiti sustav primarne zdravstvene zaštite.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!