15:43 / 05.05.2022.

Autor: Hina/HRT/V.G.

Specijalna jedinica "Grof" obilježila 31. godinu osnutka

Specijalna jedinica "Grof"

Specijalna jedinica "Grof"

Foto: HTV / HRT

Povodom 31. godišnjice osnutka Specijalne jedinice Policijske uprave Dubrovačko- neretvanske "Grof" u četvrtak je u bazi Specijalne policije u Platu održana prigodna svečanost.

Postrojba je osnovana 5. svibnja 1991. i odmah je počela osiguravati položaje u obrani grada, a uz brzu obuku, već su u srpnju i kolovozu uspješno je obavljala vojno- policijske zadaće.

U Domovinskom ratu poginulo je 10 "Grofova"

"Grofovi" su sudjelovali u ključnim bitkama obrane grada i operacijama deblokade Dubrovnika, a potom i oslobođenju okupiranih područja diljem Hrvatske. U Domovinskom ratu deset "Grofova" je poginulo.

Član "Grofova" Joško Matić prisjetio se kako je postrojba u početku brojala 37 pripadnika, a potom im se pridružilo još dvadesetak pripadnika pričuvnog sastava.

- Prvih mjeseci provodili smo noćne patrole, osiguravali granične prijelaze i pripremali zasjede za eventualne diverzantske upade. Djelovali smo i izvan Dubrovnika. U rujnu smo iz dvije vojarne na Korčuli dopremili oružje za ZNG, a oslobodili smo i centar za prisluškivanje Rota na Pelješcu, rekao je Matić.

Dubrovački specijalci od 1. listopada 1991. i početka općeg vojnog napada srpsko- crnogorskog agresora na dubrovačko područje sudjelovali su u obrani grada s najzahtjevnijim zadaćama, a osim oslobodilačkih akcija na širem dubrovačkom području, ratni put odveo ih je i u druge krajeve domovine.

- U Dubrovniku smo bili u neprijateljskom okruženju i svakodnevno pod paljbom, a i sve akcije u kojima smo sudjelovali su bile teške, od Maslenice i Medačkog džepa do Bljeska i Oluje. Uvijek smo bili na prvoj liniji i svaka bitka je bila za sebe teška", izjavio je ratni zapovjednik "Grofova" Ile Topuzović.

"Grofovi" su sudjelovali i u akciji Trokut na Papuku, na Velebitu u akcijama Poskok 1 i Poskok 2 gdje su dočekali i operaciju Oluja, kada su sudjelovali u oslobađanju Like.

U sklopu svečanog programa predstavljena je povjestica "Tragovi vječnosti" autorice Tihane Magaš.

- Bilo je emotivno i iscrpljujuće, ali je i terapeutski djelovalo na obitelji poginulih. Nakon 30 godina ih je netko pitao o njihovoj stradaloj djeci. Ispričali su o njihovoj osobnosti, kako ih se ne bi shvatilo samo kao žrtve, već i kao heroje, ali i prijatelje. Sa svakim od njih se možemo poistovjetiti, izjavila je Magaš.

Riječke "Ajkule" 1992. pomogle Dubrovčanima: Vodilo nas je srce

U Muzeju Domovinskog rata u tvrđavi Imperijal na Srđu otvorena je prigodna izložba o suradnji i zajedničkom ratnom putu s riječkim specijalcima "Ajkulama".

Bivši zapovjednik "Ajkula" Marinko Marjanović rekao je kako su "Ajkule" iz Rijeke u Dubrovnik došle 1992. u operaciji deblokade grada, a njemu je dubrovačko ratište posebno jer je tu i ranjen.

- Na dubrovačkom području smo od 11. travnja 14. lipnja. Rat nas je sve iznenadio, ali smo svi bili mladi i spremni. Vodilo nas je srce i ljubav prema domovini, a to je bio bitan čimbenik u obrani zemlje, istaknuo je Marjanović.

Predsjednik Udruge specijalne policije "Ajkula" Perica Prpić izjavio je kako je "Ajkulama" Dubrovnik "svijetla točka ratnog puta".

- Prošli smo ratišta od Slavonije do Dubrovnika, a danas smo s ponosom opet zajedno s našim prijateljima 'Grofovima', koji su dali nemjerljiv doprinos oslobođenju juga Hrvatske. Na Velebitu smo s 'Grofovima' čak jednom imali i zajednički doček Nove godine. Kad se sjetimo tih dana, znamo da je vrijedilo, istaknuo je Prpić.

Obilježavanje se nastavlja u petak 6. svibnja, otkrivanjem nadgrobne ploče poginulom Mirku Petrekanoviću na groblju Boninovo, a završit će se u subotu 7. svibnja, ronilačkom eko- akcijom "More spaja - Libertas 1992.- 2022.".


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!