10:23 / 04.08.2020.

Autor: I.D./HINA

Speleolozi produbili jamu Nedam na Velebitu do 1226 metara

Foto: ilustracija/Dino Stanin/PIXSELL

Foto: ilustracija/Dino Stanin/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U ekspediciji koja još traje, speleolozi su tjedan dana napredovali kroz mjestimično uske i hidrološki aktivne kanale, te preronili 30 m dugačak i šest m dubok potopljeni sifon.
Tijekom jedne od najzahtjevnijih ekspedicija na Velebitu speleolozi su produbili jamu Nedam do 1226 metara dubine i prikupili važne podatke za interdisciplinarna znanstvena istraživanja podzemlja Nacionalnog parka Sjeverni Velebit.

- Jama Nedam - četvrta dublja od 1000 m u Hrvatskoj
- Speleolozi pokorili jamu duboku 740 m


U ekspediciji koja još traje, speleolozi su tjedan dana napredovali kroz mjestimično uske i hidrološki aktivne kanale, te na kraju preronili 30 metara dugačak i šest metara dubok potopljeni sifon.

Nakon sifona pronašli su nastavak jame, koji će biti predmet budućih istraživanja, priopćeno je iz Planinarskog sportskog društva Velebit iz Zagreba, koje je uz NP Sjeverni Velebit i Komisiju za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza organizator istraživanja.

U ekspediciji koja je okupila blizu 50 speleologa, ključnu ulogu imale su djevojke: Jenny Barnjak iz HGSS stanice Gospić zaronila je u sifonu, dok su voditeljice ekspedicije bile Marina Grandić i Valentina Plemenčić iz Speleološkog odsjeka Velebit.

Postavljeni su podzemni bivci na dubinama 300, 600 i 900 metara za višednevne boravke speleologa u podzemlju, a jama je opremljena za istraživanja u lipnju.

- Endemske velebitske pijavice, prisutne obično u dubljim dijelovima, opažene su i u gornjem dijelu jame Nedam, dok je led, koji je još prošlo ljeto bio prisutan u jami, ove godine nestao, rekao je član ekspedicije Dalibor Paar.

Također, izvedena su interdisciplinarna znanstvena istraživanja s fokusom na geologiju, biologiju i klimu podzemlja te utjecaj klimatskih promjena.

- Izvedenim istraživanjem utvrdit će se geološki profil i starost jame, rečeno je.

Rezultati upotpunjuju podatke o izuzetnoj georaznolikosti i bioraznolikosti Sjevernog Velebita, dio kojih se može vidjeti u suvremeno opremljenom prezentacijskom centru Kuća Velebita u Krasnu.

Jamu karakteriziraju niske temperature, od dva stupnja Celzijeva u gornjem dijelu do četiri stupnja na dnu.

Prošle godine jama je istražena do dubine od 1021 metar.

Jama Nedam četvrta je jama u Hrvatskoj dublja od tisuću metara, a sve se nalaze u Strogom rezervatu Hajdučki kukovi i Rožanski kukovi, koji je dio NP Sjeverni Velebit.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!