15:31 / 27.10.2021.

Autor: Martina Klaić/Dnevnik/HRT/D.D./Hina

Špero: U 10 godina rada 90% probacija bilo je uspješno

Špero: U 10 godina rada 90% probacija bilo je uspješno

Špero: U 10 godina rada 90% probacija bilo je uspješno

Foto: Davor Puklavec / PIXSELL

U posljednjih 10 godina kroz probacijski sustav u Hrvatskoj prošlo je oko 35.000 osuđenika. No takozvana nadzirana sloboda nije nimalo lak proces ni za osuđenika, ni za probacijske djelatnike. Sve bi trebalo olakšati uvođenje elektroničkih narukvica za nadzor.


- Čak 90% predmeta uspješno je izvršeno, samo u manjem broju nismo postigli uspjeh koji smo željeli nakon što je sud dao priliku osuđenicima da svoju kaznu izvrše na slobodi, kazala je pomoćnica ministra pravosuđa za zatvorski sustav i probaciju Jana Špero.

Istaknula je da je probacija vrlo važna jer osuđenici na taj način imaju mogućnost zadržati svoj posao, socijalne i obiteljske veze. Za društvo je, s druge strane, bitno da znaju da osuđenici u tom razdoblju nisu slobodni, iako su na slobodi, već su pod "budnim okom probacijskih službenika". Oni imaju dvostruku ulogu u životu osuđenika.

- To je prije svega kontrola, a s druge strane i pomoć i podrška osuđeniku, upravo zato da ispravimo dio gdje je ta osoba zastranila, da u budućnosti ne čini kaznena djela i da bude dobar susjed kakvoga svi želimo, kazala je Špero.

Dodala je i da su preduvjet za svaku dobru rehabilitaciju osuđenika motivirani službenici pa je "najveći izazov održati kontinuitet i motiviranost probacijskih službenika kako bi entuzijastično i profesionalno nastavili raditi ovaj zahtjevan posao".

Načelnik Sektora za probaciju Goran Brkić kazao je da je u probacijskom sustavu trenutno oko 3600 osuđenika, a za njih se brinu 104 probacijska službenika. Dodao je i da su na početku, prije 10 godina, uglavnom radili s počiniteljima lakših kaznenih djela, dok danas pomažu i osuđenicima za najteže zločine poput ubojstva, silovanja i razbojništva.

- Ta podrška je intenzivnija u onim situacijama kada su oni zaista dugo bili u zatvorenim uvjetima i kada je došlo do velikih promjena i u društvu i u njihovim obiteljskim prilikama i u razno raznim okolnostima u koje se oni onda vraćaju, istaknula je Vesna Zelić Ferenčić iz probacijskog ureda u Zagrebu.

Nadziru se osuđenici na uvjetnom otpustu iz zatvora, oni s uvjetnim osudama ili radom za opće dobro. 

Probacijski službenici odlaze na teren, odlaze na mjesta gdje osuđenik živi - to su kuće, stanovi. Isto tako osuđenici dolaze u probacijski ured na redovite sastanke s probacijskim službenicima ili odlaze u ustanove psihijatrijskog liječenja, liječenja od ovisnost, objasnio je Brkić.

U planu je uvođenje elektroničkih narukvica za nadzor osuđenika.

- Osigurali smo sredstva za trajnu implementaciju elektroničkog nadzora. To je sljedeće na što se probacijski sustav širi, naglasila je Špero.

Bez suradnje s policijom, sudovima i socijalnom službom ne bi bilo ni rezultata. 

- Zajednički interes nam je smanjenje kriminala, odnosno smanjenje recidivizma i poboljšanje sigurnosti u lokalnoj zajednici, rekao je Vladimir Faber, zamjenik načelnika PU međimurske.

Probacija je alternativa zatvorskim rešetkama. Na osuđenicima je kojim će smjerom krenuti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!