18:39 / 08.02.2019.

Autor: T.V./HRT

Špero: Za promjenu je najvažnije da se osoba želi promijeniti

-

-

Foto: - / -

Kakvo je stanje u hrvatskim kaznionicama i odgojnim ustanovama, kakav će tretman imati Željko Dolački i gdje bi kaznu ako mu se dosudi pravomoćna presuda mogao služiti Darko Kovačević Daruvarac?
Hrvatski zatvorski sustav je stabilan, napreduje iz u godinu u godinu, standardi zatvorenika su vrlo visoki i rijetki su prigovori nadležnih institucija, istaknuo je u Hrvatskom saboru državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Juro Martinović podnoseći Izvješće o stanju u zatvorima i kaznionicama u 2017. godini.

Kroz zatvorski sustav u 2017. prošlo je gotovo 11500 zatvorenika, pet posto više u odnosu na godinu prije, kaznu zatvora izdržavalo je 4146 zatvorenika što je u odnosu na godinu prije smanjenje za gotovo 11 posto. S izdržavanja kazne zatvora otpušteno je 1657 zatvorenika.

Najbrojnija skupina zatvorenika koncem 2017. izdržavala je kaznu zatvora između jedne i tri godine. Kaznu zatvora kraću od jedne godine izdržavalo je oko 14 posto zatvorenika, dok je dugotrajne kazne od 20 do 40 godina izdržavalo oko pet posto zatvorenika, navodi se u izvješću o stanju i radu kaznionica, zatvora i odgojnih ustanova.

U hrvatskim zatvorima noćas će prenoćiti 3396 zatvorenika. O tome kakvo je stanje u hrvatskim kaznionicama i odgojnim ustanovama, kakav će tretman imati Željko Dolački i gdje bi kaznu ako mu se dosudi pravomoćna presuda mogao služiti Darko Kovačević Daruvarac u večerašnjoj temi dana govorila pomoćnica ministra pravosuđa za zatvorski sustav Jana Špero.

- Ja mogu reći da je stanje u hrvatskim zatvorima zaista dobro. Uprava za zatvorski sustav svake godine podnosi izvješće u kojem želimo prikazati što smo tijekom godine radili, koliko smo ljudi imali i kako se s njima radilo. Mi smo sustav orijentiran na rehabilitaciju i od prvog dana i ulaska u zatvorski sustav mi pripremamo osobu za onaj dan kada će ponovno izaći na slobodu. U tom smislu mi imamo individualne planove izvršavanja kazni tako da za svakog zatvorenika gledamo što je za njega najbitnije kao osobu. Tako imamo programe opismenjavanja, doškolavanja..., objasnila je pomoćnica ministra pravosuđa za zatvorski sustav.

Unatoč svemu statistike pokazuju da imamo oko 43% recidivista. Špero objašnjava zašto je to tako.

- Za promjenu je najvažnije da se osoba želi promijeniti. Pogrešno bi bilo reći da ćemo mi uspjeti svakoga promijeniti. Mi ćemo svakome pružiti priliku da usvoji nove načine ponašanja i sa svakim ćemo raditi na promjenama, kaže Špero.

Kaže da zatvorski sustav nije prenapučen.

- Mi smo sada na oko 87% popunjenosti našeg zatvorskog sustava. Međutim mi po tipu sigurnosti imamo tri režima - otvoreni, poluotvoreni i zatvoreni režim. U otvorenom i poluotvorenom režimu nemamo nikakvih problema. Ono što nam predstavlja izazov u zatvorenom režimu je jako velik broj istražnih zatvorenika koje se u posljednje vrijeme znatno povećao. Na to je, među ostalim, utjecala i migrantska kriza, ustvrdila je.

Kaže kako joj zakon brani da javno komentira bilo kojeg zatvorenika pa tako nije mogla odgovoriti na upit voditeljice o sigurnosti Željka Dolačkog u zatvoru ali je rekla da se za svaku osobu posebno radi sigurosna procjena po kojoj se odlučuje u kojim uvjetima će ta osoba biti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!