Spevec: S obzirom na rekordne vodostaje, dobro smo prošli

14.05.2019.

18:29

Autor: I.H./HRT

default error photo
Spevec se osvrnuo na poplavu u Karlovcu. Kaže da su se u vrlo kratkom vremenu poklopili rekordni vodostaji Mrežnice i Korane i zato je voda ušla u nekoliko kuća. Smatra da je riječ o malom broju kuća s obzirom na takve vodostaje.
Područje Karlovca i Hrvatske Kostajnice ponovno je na udaru poplava. Dvadesetak kuća u Dugoj Resi je poplavljeno, Mrežnica bilježi najviši vodostaj u zadnjih gotovo 60 godina. O poplavama i izvanrednom stanju u Temi dana su govorili župan Karlovačke županije Damir Jelić i Davor Spevec iz Ravnateljstva civilne zaštite, načelnik sektora 112.

Jelić
je rekao da je u ovom trenutku najkritičnije na logorištu Mala Švarča, na ušću rijeke Mrežnice u Koranu. Opisao je trenutnu situaciju na tome mjestu - razlivene su i Mrežnica i Korana, zahvaljujući box barijerama spriječena je velika poplava koja bi sve potopila.

Dodao je da je trenutno bolja situacija jer Kupa nije previše kritična, pa je prisutna protočnost. Kazao je da su se dogodile 2 stvari koje do sada nisu - u gornjem toku Korane kod Slunjskog prostora i na Mrežnici u Mrzlom Polju su rekordne visina vodostaja.

- Kada se sve to zbroji, poprilično je kritično, međutim ove box barijere su itekako stabilne. Naime, to nije prva linija box barijera, one su bile popunjavane glinom i stručnjaci su na njima radili tako da su ih pripremili i one za sada minimalno propuštaju. Normalno, stvaraju problem podzemne vode koje su zasićene, zaključio je.

Pojasnio je da Karlovac i Ogulin nemaju završen sustav obrane od poplava, pa su box barijere privremena rješenja koja mogu braniti samo jedan dio.

- U ovom trenutku bilježimo 40-ak kuća u koje je ušla voda na različite način. Vjerojatno će kroz 24 sata, kako ta voda bude otjecala nizvodno Kupom, ta brojka i povećati. Korana se približava 8 metara - to su visoki vodostaji, ali preko 100 kuća je obranjeno ovim mjerama, dodao je.

Spevec je izvijestio kako je bilo na stožeru civilne zaštite u Kostajnici, kaže da prate napredak kompletnog sustava civilne zaštite gdje se vidjela vrlo dobra organizacija obrane od poplave u Kostajnici.

- Možemo reći da je ovo bio dobar primjer i pravovremene najave DHMZ-a, pravovremene pripreme i grada i županije i Hrvatskih voda, tako da u Hrvatskoj Kostajnici nema ozbiljnih šteta, dodao je.

Osvrnuo se na poplavu u Karlovcu, kaže da su se u vrlo kratkom vremenu poklopili rekordni vodostaji Mrežnice i Korane, zato je voda ušla u nekoliko kuća. Smatra da se radi o malom broju kuća s obzirom na rekordne vodostaje.

Govorio je o vodostaju oko Korane jer i dalje brzo raste, kazao je da nema kritičnih točaka, ušće Korane u Karlovcu je pod kontrolom, brani se i ne očekuje da bude kritičnije. Dodao je da je vodostaj Sunje počeo padati, Kupa također, Una još nešto raste, ali možemo govoriti o laganoj stagnaciji uzvodno od Hrvatske Kostajnice. Za rijeku Savu je rekao da ima relativno nizak vodostaj, pa se nadaju da ne bi trebalo biti posebnih problema.

Spevec kaže da su sve snage na terenu, dežuraju. Također su na terenu i pripadnici Crvenog križa i HGSS-a, koji će prema potrebi ljude prevesti čamcem, distribuira se i voda i hrana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!