SPH: Najniži koeficijenti nedovoljno povećani, dio zaposlenika ostaje na minimalcu

24.11.2022.

16:20

Autor: M.M./HRT/Hina

Dubravko Jagić  predsjednik SPH

Dubravko Jagić predsjednik SPH

Foto: Luka Stanzl / Pixsell

Sindikat policije Hrvatske (SPH) upozorio je u četvrtak da najniži koeficijenti za državne službenike i namještenike nisu dovoljno povećani zbog čega će dio zaposlenika i nakon povećanja plaća ostati na minimalcu.

SPH je u povodu današnjeg donošenja izmijenjene Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u državnoj službi pohvalio povećavanje najnižih koeficijenata za državne službenike i namještenike od kojih je dio dosad dobivao minimalnu plaću. No, oštro je osudio što je uredba donesena bez da je završna verzija dostavljena reprezentativnim sindikatima potpisnicima Kolektivnog ugovora, posebice SPH-u koji zastupa sve državne službenike i namještenike.

- Dobar dio naših namještenika i neki službenici primaju minimalnu plaću. Međutim, najniži koeficijenti nisu povećani dovoljno te će i uz ovo povećanje za neka radna mjesta biti propisana minimalna plaća, priopćio je SPH.

Sindikat stoga traži da se Uredba doradi isključivo uz razgovor s predstavnicima reprezentativnih sindikata u svrhu rješavanja pitanja i poboljšanja uvjeta najnižih i najugroženijih radnih mjesta.

Napominju da su povećanje najnižih koeficijenata aktualizirali na pregovorima oko visine osnovice i materijalnih prava koji su počeli u rujnu, te su s premijerom dogovorili da će dogovoriti uredbu kojom bi se regulirali najniži koeficijenti, kako država više ne bi isplaćivala plaće ispod minimalne.

- No, navedena uredba nije odrađena kako je dogovoreno te je Ministarstvo pravosuđa i uprave, nakon jednog sastanka s predstavnicima SPH gdje su prezentirana povećanja predložilo uredbu koja je zahvatila radna mjesta najnižih službenika i namještenika, ali i viših državnih službenika.

SPH smatra da su Vlada i Ministarstvo pravosuđa odlučili donijeti Uredbu o koeficijentima složenosti poslova bez daljnjeg uključenja socijalnih predstavnika kako bi se takvi koeficijenti provukli neopaženo.

- Iz ovog slučaja jedino što preostaje je zaključak kako izgleda da pojedinci iz Vlade ne shvaćaju reprezentativne sindikate kao socijalne partnere, pa se čak ne pridržavaju dogovora niti poštuju i provode naloge predsjednika Vlade, poručili su.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!