12:21 / 19.11.2019.

Autor: Hina

SPH: Sindikat policijskih službenika ne može organizirati legalan štrajk

Foto: Hrvoje_JelavicPIXSELL/arhiva

Foto: Hrvoje_JelavicPIXSELL/arhiva

Foto: - / PIXSELL

Sindikat u priopćenju ocjenjuje da su policajci u sličnoj situaciji kao prosvjetni djelatnici "jer su potplaćeni za posao koji rade i nalaze se na dnu društvene ljestvice".
Sindikat policijskih službenika podržao je štrajk sindikata obrazovanja i najavio prosvjed i štrajk policajaca kojim će se boriti za bolji materijalni i socijalni status policijskih službenika.

Sindikat policijskih službenika priopćio je da daje punu podršku prosvjetnim djelatnicima i time izražava solidarnost u borbi nastavnika i učitelja za boljim materijalnim i socijalnim statusom u društvu, koji definitivno zaslužuju.

Sindikat u priopćenju ocjenjuje da su policajci u sličnoj situaciji kao prosvjetni djelatnici "jer su potplaćeni za posao koji rade i nalaze se na dnu društvene ljestvice". Razlika je samo u tome što prosvjetari imaju složne i agilne reprezentativne sindikate koji pregovaraju s argumentima i koji se ne daju ni kupiti ni prevariti.

S druge strane, policajci imaju reprezentativne sindikate zaposlenih u državnim službama "koji samo kimaju glavom i potpisuju što im se ponudi".

Sindikat policijskih službenika pritom optužuje čelništvo MUP-a da već godinama diskriminira sindikate koji nisu reprezentativni dok s predstavnicima triju reperezentativnih sindikata "dogovara određene stvari ispod stola na štetu policijskih službenika".

Zato će Sindikat policijskih službenika provesti anketu među policijskim službenicima od kojih će zatražiti izjašnjavanje o sudjelovanju u prosvjedima i štrajku, bez obzira na to u koji su sindikat učlanjeni. Nakon toga, ovisno o rezultatima, sindikat će provesti akcije koje će se "intenzivirati kada Hrvatska bude predsjedala Vijećem Europske unije".

U tom sindikatu vjeruju da će se u te akcije aktivno uključiti svi sindikati, i oni reprezentativni, koji djeluju u MUP-u, te će "zajedničkim snagama postići bolji materijalni i socijalni status policijskih službenika".

Sindikat policije Hrvatske: Sindikat bez reprezentativnosti ne može organizirati legalan štrajk

Sindikat policije Hrvatske (SPH) odbacio je tvrdnje da bi se reprezentativni sindikati trebali uključiti u nepromišljeni štrajk policajaca u organizaciji jednog malobrojnijeg sindikata, ističući da sindikat bez reprezentativnosti ne može organizirati legalan štrajk. Pri tome misle na Sindikat policijskih službenika.

- Osnovica i iznos plaće policajaca regulirani su kolektivnim ugovorom, a Zakon o radu jasno propisuje kako zbog izmjena istog pozivati na štrajk imaju pravo samo sindikati kojima je utvrđena reprezentativnost. Sindikat policije Hrvatske i dalje zadržava svoje pravo na industrijsku akciju pa i štrajk, kao što smo štrajkali i prosvjedovali kad god je to bilo potrebno. Ali o tome ćemo sami odlučiti u skladu s našim internim ustrojem i povjerenjem koje nam je dalo naše članstvo, najbrojnije u državnim službama, objavio je SPH na svojoj internetskoj stranici.

Dodaju da kao i do sada, nastavljaju koristiti svoju pregovaračku snagu u pregovorima s poslodavcem.

- Kad je o aktualnoj Vladi riječ, pregovaramo praktički od prvog dana njena mandata. Do sada smo uspjeli vratiti pojedina prava izgubljena za mandata ranijih vlada te dalje radimo na poboljšanju materijalnog statusa policijskih službenika, dok je pitanje opremljenosti i radnih uvjeta već uvelike unaprijeđeno. Nećemo odustati od našeg osnovnog cilja, a to je povećanje početne plaće policajca na visinu trenutnog koeficijenta 1.00, a u toj borbi ćemo upotrijebiti sva dopuštena sredstva. Ali o vremenu i načinu ćemo sami odlučiti, ističu u SPH.

Sever: NHS podržava štrajkove sindikata obrazovanja i Cestarskog sindikata

Uoči 6. sabora NHS-a, koji se održava pod geslom "Radnik uvijek vrijedi više", predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever poručio je da kolege sindikalci u svojim akcijama imaju potporu NHS-a.

- Podupiremo svoje kolegice i kolege. No u sjeni ovoga velikog, događa se i štrajk manjega opsega, onaj Nezavisnog cestarskog sindikata. On traje danima u poduzeću za ceste u Varaždinu i tu je zapelo kolektivno pregovaranje. Nije tu samo pitanje što mi očekujemo solidarnost, nego moramo biti i solidarni jedni s drugima, istaknuo je.

Sever je istaknuo da treba osvijestiti javnost o problemu koji donose nove tehnologije i tehnološki procesi jer ulaze u područje ljudskoga rada i uzrokuju otpuštanje radnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!