SPH traži veći dodatak za probacijske službenike

28.04.2023.

11:17

Autor: M.Š./Hina/HRT

Policija - ilustracija

Policija - ilustracija

Foto: Igor Soban / PIXSELL

Sindikat policije Hrvatske (SPH) zatražio je u petak da se probacijskoj službi dodijeli odgovarajući položaj i odredi veći dodatak za probacijske poslove u kojima se svakodnevno izlažu riziku.

SPH je upozorio u priopćenju da su probacijski službenici potpuno nezaštićeni i ne dobivaju primjereni dodatak na plaću, iako svakodnevno rade s osuđenicima za najteža kaznena djela i izlažu se riziku izlazeći u domove osuđenika.

Ističu da probacijski službenici, kao ni upravni referenti u probacijskim uredima nisu izjednačeni, niti imaju jednak status kao drugi službenici koji obavljaju slične poslove.

Tvrde pritom da probacijski službenici imaju samo pet posto dodatka za posebne uvjete rada na plaću, dok je uobičajeni dodatak za takve i slične poslove u zatvorskom i policijskom sustavu od 20 do 30 posto.

- Sukladno preporukama Vijeća Europe, ali i iskustvima drugih zemalja u kojima probacijski službenici imaju isti status kao zatvorski službenici, podsjećamo da njihovi poslovi u Hrvatskoj nisu prepoznati ni primjereno vrednovani, priopćio je u petak SPH.

Smatraju da je Uredbom o poslovima i posebnim uvjetima rada u državnoj službi potrebno odrediti dodatak u višem postotku, odnosno u rangu zatvorskih službenika.

Ističu da nadležni ignoriraju njihove pozive iako su u više navrata pokušavali otvoriti tu temu s Ministarstvom pravosuđa i uprave.

Poručuju da probacijski poslovi donose znatne uštede društvu i državnom proračunu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!