12:02 / 30.05.2019.

Autor: B.V.M./Hina

Spinraza i djeci na respiratoru te starijima od 18 godina

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U Udruzi roditelja djece oboljele od spinalne mišićne atrofije Kolibrići s oduševljenjem su dočekali vijest da je stručno povjerenstvo Ministarstva zdravstva dalo zeleno svjetlo za odobravanje lijeka Spinraze i djeci na respiratoru te oboljelima starijima od 18 godina.
Lijek Spinraza za liječenje spinalne mišićne atrofije (SMA) ubuduće bi se mogao odobravati i djeci na respiratoru te starijima od 18 godina, izjavio je ministar zdravstva Milan Kujundžić uoči Vladine sjednice.

- Struka smatra, kaže ministar Milan Kujundžić, da su sada ispunjeni kriteriji da bi se lijek mogao dati i pacijentima koji su na respiratoru i pacijentima starijima od 18 godina.


Kako bi lijek mogli primiti svi pacijenti sa SMA-om, u skladu s procjenom liječnika da za njegovo uzimanje nema medicinskih ograničenja, HZZO prethodno mora odobriti zahtjev za proširenje indikacija koji je podnio nositelj odobrenja za taj lijek u Hrvatskoj. Tu je vijest na sjednici Vlade potvrdio i premijer Andrej Plenković, istaknuvši da je Vlada prikupila 1,4 milijarde kuna za posebno skupe lijekove.

- U ovoj Vladi ukupan je iznos za posebno skupe lijekove 1,4 milijarde kuna. Nijedna vlada u povijesti nije dala toliko namjenski rezerviranih sredstava za ove lijekove. Za nas je najvažnije, navodi, da je to odluka koja je jedino mogla biti moguća kada je donese struka i da je utemeljena na komparativnoj analizi i dosadašnjim postignućima u drugim zemljama.

Osvrnuo se i na novi Nacionalni centar za robotsku kirurgiju u KBC-u Zagreb, ocijenivši da se radi o impresivnom ulaganju i novoj usluzi za pacijente koja će u nizu operativnih zahvata pružiti do sada nedostupnu vrstu preciznosti, a koja je omogućena zahvaljujući potpori Vlade i europskim sredstavima.

- Prema tome, unapređujemo naš zdravstveni sustav na više načina, poručio je premijer.

U Udruzi roditelja djece oboljele od spinalne mišićne atrofije Kolibrići s oduševljenjem su dočekali vijest da je stručno povjerenstvo Ministarstva zdravstva dalo zeleno svjetlo za odobravanje lijeka Spinraze i djeci na respiratoru te oboljelima starijima od 18 godina.

Kolibrići su organizirali niz prosjeda "Spinraza za sve" tražeći da se taj lijek za spinalnu mišićnu atrofiju odobri svim oboljelima te da se ukine "diskriminacijska odluka" HZZO-a koja onemogućuje dobivanje lijeka starijima od 18 godina i onima na respiratoru.

- Sada čekamo, nadamo se, samo na formalnost, odnosno da HZZO odobri zahtjev za proširenje indikacija i da napokon počne liječenje te dvije skupine koje su do jučer bile diskriminirane - izjavila je predsjednica Kolibrića Ana Alapić Hini.

Nakon odluke povjerenstva o proširenju indikacija za dobivanje Spinraze taj bi lijek uskoro moglo dobiti i 12-ero oboljele djece koja su na respiratoru te 20-ak bolesnika starijih od 18 godina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!