15:28 / 24.04.2018.

Autor: M.M./HRT

Spinraza na listi HZZO-a

-

-

Foto: - / -

Donesena je odluka u HZZO-u - Spinraza je na listi skupih lijekova za liječenje spinalne mišićne atrofije.
Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) uvrstilo je na osnovnu listu lijekova lijek Spinrazu za liječenje spinalne mišićne atrofije tipa 1, 2 i 3 za djecu do 18 godina koja nisu na mehaničkoj ventilaciji (respiratoru).

Podsjetimo, jedna doza lijeka stoji 640.000 kuna i za sada ga u Hrvatskoj prima četvero djece.


Kad će Spinraza na listu HZZO-a?

U osnovnu listu lijekova uvršteni su lijekovi folitropin delta za liječenje neplodnosti, rezervni antibiotici ceftazidim+avibaktam i ceftarolin fosamil, tenofovir alafenamid za liječenje kroničnog hepatitisa B, lijekovi okrelizumab i kladribin za liječenje multiple skleroze, lijek idebenon za liječenje Leberove hereditarne optičke neuropatije i kombinacija beklometazon+formoterol+glikopironij za liječenje kronične opstruktivne plućne bolesti, dok su za lijek regorafenib odobrene dvije nove indikacije - za liječenje gastrointestinalnog stromalnog tumora i hepatocelularnog karcinoma.

U dopunsku listu lijekova uvrštena su dva nova lijeka - eletriptan za liječenje migrenoznih glavobolja i tafluprost+timolol za glaukom.

Stavljanjem novih lijekova na listu proširuje se spektar lijekova koji osiguranici mogu za svoje liječenje dobiti na teret obveznog zdravstvenog osiguranja.

HZZO će, priopćeno je, ugovoriti dodatnih 5.000 postupaka magnetske rezonancije (MR) od 1. svibnja do 31. prosinca ove godine, radi smanjenja Nacionalne liste čekanja, a prema uputi Ministarstva zdravstva.

Na Popis pomagala HZZO-a stavljena su nova pomagala za regulaciju šećerne bolesti - uređaj za neograničeno skeniranje razine glukoze u međustaničnoj tekućini s odgovarajućim senzorom i odašiljač za kontinuirano mjerenje glukoze kod osoba koje rabe inzulinsku pumpu.

Pravo na taj uređaj od 1. lipnja imat će djeca od 4 do 18 godina, trudnice, slijepe osobe i bolesnici koji su na intenziviranoj terapiji inzulinom (četiri i više doza inzulina ili inzulinska pumpa), s dokazanom hipoglikemijom u hospitalnim uvjetima, a uz preporuku specijalista dijabetologa iz pet hrvatskih kliničkih bolničkih centara, KB Dubrava te Sveučilišne klinika za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma Vuk Vrhovac.

Upravno vijeće HZZO-a donijelo je odluku o financiranju pripravničkog staža doktora medicine, doktora dentalne medicine, magistara farmacije i magistara medicinske biokemije i laboratorijske medicine u 2018.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!