15:45 / 12.07.2019.

Autor: A.P.C./P.F./HRT

Spinraza stavljena na listu HZZO-a

Foto: Igor Soban/ PIXSELL

Foto: Igor Soban/ PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Spinraza će biti dostupna svoj oboljeloj djeci. Moći će je dobiti i osobe oboljele od spinalne mišićne atrofije (SMA) starije od 18 godina i djeca na respiratoru.
Lijek Spinraza stavljen je na listu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i bit će dostupan svoj oboljeloj djeci, odlučeno je na sjednici HZZO-a.

Spinrazu će moći dobiti i osobe oboljele od spinalne mišićne atrofije (SMA) starije od 18 godina i djeca na respiratoru. 

- Od danas na dalje lijek Spinraza moći će se davati svim pacijentima, s tim da će se svakih šest mjeseci, do godine dana, raditi evaluacija. To je prema naputku EMA-e, europske agencije za lijekove, koja je isto tako dobila ograničeno korištenje tog lijeka, izjavio je ravnatelj HZZO-a Lucijan Vukelić. 

Ministar zdravstva Milan Kujundžić podsjetio je kako je Hrvatska među prvim zemljama u Europi počela davati taj lijek, ali u skladu s pravilima struke, što je učinjeno i ovom odlukom.

Na terapiji Spinrazom sada je 12 pacijenata, a još 14 ih u sklopu kliničke studije koristi drugi lijek za tu bolest. Točan broj potencijalnih pacijenata koji bi bili na terapiji Spinrazom nije poznat, no pretpostavlja se da bi ukupni godišnji trošak za Spinrazu mogao iznositi 150 milijuna kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!