19:20 / 17.09.2020.

Autor: Damir Dević/Dnevnik/IMS/HRT

Spis "Todorić": 2760 sati čitanja

-

-

Foto: - / -

Ivica Todorić, njegovi sinovi i još dvanaest Agrokorovih menadžera i revizora optuženi su za zloporabe u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje te nezakonito vođenje poslovnih knjiga.
Gotovo tri godine trajala je istraga u slučaju Agrokor. Ivica Todorić, njegovi sinovi i još dvanaest Agrokorovih menadžera i revizora optuženi su za zloporabe u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje te nezakonito vođenje poslovnih knjiga.

Pritom je, stoji u optužnici, bivšem koncernu nanesena šteta veća od milijardu kuna. Pitanja koja se nameću su kada će početi i gdje će se održavati suđenje koje bi moglo trajati godinama.

Sudski spis afere Agrokor prema procjeni ima oko dva prostorna metra papira. Da bi se pročitala jedna stranica teksta, u prosjeku treba dvije do četiri minute. Dakle, za ovih 83 tisuće stranica, najbržem je čitaču potrebno 345 dana, po 8 sati dnevno.

- Optužnica, odnosno predmet je vrlo obiman. On ima oko 80 tisuća stranica, time da sama optužnica ima točno 459 stranica, rekao je Krešimir Devčić, glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu.

Optužno se vijeće mora sastati u roku od tri mjeseca i formalno provjeriti optužnicu. Potom se o optužnici mora očitovati i najmanje 15 odvjetnika. A oni neće propustiti ni jednu zakonsku mogućnost rušenja optužnice ili usporavanja postupka. Do konačne odluke o optužnici - najmanje godinu dana.

- Problema će zasigurno biti. Dnevno smo svjedoci takozvanih legalnih opstrukcija kaznenog postupka. Ne vjerujem da će biti iznimka i ovdje, da će stvari ekspresno ići, ali to nije stvar, sud postupa po zakonu, govori Ivan Turudić, predsjednik Županijskog suda u Zagrebu.

Ako i kada suđenje počne, u sudnici će, bez javnosti i medija, biti oko 40 ljudi. Najveća se sudnica zagrebačkog županijskog suda i dalje obnavlja nakon potresa. A u preostalima će biti vrlo teško održavati fizičku distancu. 

- Procijenit ćemo koja je najprimjerenija. Ako niti jedna, a s obzirom na koronavirus ne bude dovoljno uvjetna, potrudit ćemo se. Postoji mogućnost da se održi u nekoj drugoj zgradi, naglasio je Turudić.

Prema veličini spisa ovo je samo jedan od desetak velikih predmeta. No prema iznosu štete, Agrokor je do sada najveći proces u Hrvatskoj. Na drugom je mjestu Sanaderova afera HEP s upola manjom štetom od 650 milijuna kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!