16:04 / 01.02.2018.

Autor: HRT

Splićani imaju pravo znati što udišu

-

-

Foto: - / -

S obzirom na to da ne postoji nikakva mogućnost da se izbjegne neugodan miris koji već tjednima muči grad, ono što građane zabrinjava je eventualna štetnost za zdravlje.
Zbog nesnosnog smrada koji se posljednjih dana proširio cijelim Splitom i sanacije odlagališta otpada Karepovac, pa samim time i povećanog interesa građana, izvođači radova i Grad Split odlučili su uvesti tjednu konferenciju za novinare.

Naime, građani su zabrinuti za zdravlje, zovu, postavljaju pitanja, traže informacije, pa je teško raditi i izvođačima i nadzornim službama. Kažu da smrad treba izdržati. Mi dodajemo - i pritisak javnosti, koja ima pravo znati što udiše!

S obzirom na to da ne postoji nikakva mogućnost da se izbjegne neugodan miris koji već tjednima muči grad, barem ne kad je riječ o ovakvom načinu sanacije, ono što građane, međutim, mnogo više zabrinjava jest eventualna štetnost za zdravlje.

Koncentracija desetak plinova mjeri se iz sata u sat, a podaci su javno dostupni. Nepovjerenje građana, međutim, stvara se kada predstavnici mjerodavnih institucija na pitanje 'tvrdite li da je sve u granicama dopuštenog' odgovore na način poput ovoga: Želim vam ponoviti da sam kemičar i da mogu govoriti sukladno uredbi. Uredba kaže da je granična vrijednost ona vrijednost koja je donesena na temelju znanstvenih ispitivanja po kojoj ne postoji mogućnost ili je minimalna mogućnost utjecaja na okoliš i ljudsko zdravlje.

Istodobno Hrvatski toksikološki zavod u svojem nalazu konstatira da plinovi smanjuju kvalitetu života, ali ne ugrožavaju zdravlje.

Uglavnom, treba nekako izdržati do lipnja - tada će se obustaviti radovi zbog turističke sezone.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!