Splićani na Manušu "ispratili" srušenu pelegrinku

17.06.2023.

13:26

Autor: Hina/HRT/T.S.

Građani su paljenjem svijeća ispratili srušenu pelegrinku

Građani su paljenjem svijeća ispratili srušenu pelegrinku

Foto: Ivo Cagalj / PIXSELL

Pedesetak građana je na splitskom Manušu održalo, kako su rekli, ispraćaj stablu pelegrinki, odnosno košteli, koje je prije nekoliko dana srušeno na gradilištu poslovno-garažnog kompleksa Small Mall u Vukovarskoj ulici. 


Građani su nakratko zaustavili promet u toj ulici prelazeći zebru s jedne na drugu stranu.

Predsjednica Gradskog kotara Lučac-Manuš Iva Tukić izjavila je da su građani revoltirani potezom rušenja stabla koje je posađeno još prije Drugog svjetskog rata. Došli su kako bi joj odali počast "kao i svakoj starici na umoru", smatraju da je to bio vandalski čin koji nije bio potreban jer nije nikome smetala.

- Uklanjanje stabla je 'dišpet', a zašto je to tako trebalo bi pitati investitora i izvođača radova. Osim stabla danas smo tu i zbog gradnje Small Malla. Građani još uvijek nisu dobili odgovor što će tu biti, kako će izgledati, rekla je Tukić.

Stanar kotara Lučac-Manuš je i pisac i novinar Jurica Pavičić koji je rekao kako je slučaj ove gradnje primjer kako neki projekt, koji je začet kao ideja da rješava problem parkinga u centru grada, malo pomalo zatire parkiranje u centru i narušava kvalitetu života.

 - Smisao ovoga nije da se sad ide vidjeti tko je preko 20 godina nešto napravio, pa da ga uhapsimo, mada bi i to trebalo, nego da se pokuša naći načina da se ovdje ne napravi urbanistička šteta, rekao je Pavičić.

Nezadovoljni građani


- Nas najviše žuljaju parking mjesta, to je opće poznato da je problem ne samo ovoga kvarta nego i cijeloga grada i hoće li na tom parkiralištu naći se mjesta za građane, ali po cijeni koja je primjerena, ne 3000 kuna kao u Zagrebu, pojasnila je Tukić.

Projekt Small Mall u ovom je trenutku stao, naglašava član Građanske inicijative Split, a stablo se moglo spasiti.

- Ključni dokumenti što se ovo sada daje trenutno, to su u biti samo zemljani radovi pod arheološkim nadzorom koji su završili, to je rađeno u tom periodu nakon kojega će se napraviti izvještaj, a po tom izvještaju konzervatori donose konačno rješenje što će se ovdje raditi, rekao je Mario Rovan iz Građanske inicijative.

- Što je s arhitektom koji je naletio na stablo, ima li neki projekt? Svugdje u Europi kad naletiš na neku vrijednu stvar, onda izradiš projekt da ga u sve to uključiš, rekao je Mihajlo Vojvodić.

Stablo je bilo jedno od najstarijih u Splitu, srušeno je početkom tjedna a gradonačelnik Ivica Puljak taj je potez investitora ocijenio nekorektnim.

Rušenje je izazvalo veliki otpor građana, a Zeleni Dalmacije su zbog toga podnijeli kaznenu prijavu. A za stablo kojeg više nema, Splićani su zapalili svijeće pred transparentom na ogradi gradilišta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!