16:31 / 01.10.2019.

Autor: D.M./Anita Markovina/IMS/HRT

Splićani odvajaju tek nešto više od 2 posto otpada

-

-

Foto: - / -

U Splitu se nadaju se da će barem sustav postaviti do početka 2022. - kada bi trebao zaživjeti centar u Lećevici- a onda je sve na građanima!
Split odvaja svega 2,39 posto otpada, i još nisu postavljeni svi zeleni otoci. Iz gradske uprave uvjeravaju kako je slično i u Zagrebu, Rijeci i Osijeku te kako se trude poštovati rokove gradskog Plana gospodarenja otpadom. Kompletan sustav, sa šest reciklažnih dvorišta i sortirnicom trebao bi, kažu, zaživjeti najkasnije početkom 2022. 

Milijun kuna uloženih u edukaciju građana u posljednjih godinu i pol - bačeno je u vjetar. Splićani odvajaju tek nešto više od dva posto otpada! 

- Mislim da gore od toga ne možemo, slijedi nam samo napredak! Jedno malo selo puno je lakše organizirati. Ljudi su svjesniji, svi znaju sve, tako da mogu utjecati jedni na druge i onda se brzo postignu rezultati, kaže savjetnik Službe za izgradnju i upravljanje razvojnim projektima Grada Splita Hrvoje Akrap.

Početkom sljedeće godine, najavljuje Akrap, Split će dobiti prva dva od šest planiranih reciklažnih dvorišta, a onda i sortirnicu pokraj Karepovca pa kompostanu - za koju još nije određena lokacija. Od planiranih 410 zelenih otoka zasad ih je na ulicama 330.  Za građane to znači stvaranje novih navika, a za komunalne tvrtke- nove troškove.

Unatoč trudu, teško da će Hrvatska do 2020.te razdvajati 50 posto otpada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!