17:26 / 10.07.2020.

Autor: HRT/Hina

Split: 23 osobe zaražene na svadbi

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Među 17 novozaraženih koronavirusom u Splitsko-dalmatinskoj županiji sedmero njih su kontakti osoba zaraženih na nedavnoj svadbi, uz koju su dosad vezana 23 slučaja zaraze.
Među 17 novozaraženih koronavirusom u Splitsko-dalmatinskoj županiji sedmero njih su kontakti osoba zaraženih na nedavnoj svadbi, uz koju su dosad vezana 23 slučaja zaraze, izvijestila je ravnateljica županijskoga Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Željka Karin.

- Troje novooboljelih kontakti su ranije zaraženih osoba, a za preostalih sedam novooboljelih utvrđuje se izvor zaraze i u tijeku je njihova epidemiološka obrada  te će svi njihovi kontakti biti stavljeni u samoizolaciju, rekla je na konferenciji za novinare ravnateljica Karin. Po njezinim riječima, povećava se broj testova i broj novooboljelih, ali situacija je, kako se ocijenila, "donekle zadovoljavajuća i pod kontrolom". Na konferenciji za novinare potvrđeno je kako je novooboljeli s otoka Brača pacijent odjela hemodijalize u Supetru.

Ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije Marko Rađa rekao je kako će taj pacijent danas biti prevezen u splitski KBC, gdje će nastaviti s hemodijalizom.

- Svim drugim pacijentima i osoblju hemodijalize u Supetru su uzeti brisevi, a nalazi bi trebali biti gotovi večeras ili sutra ujutro, rekao je Rađa. Dodao je kako je sedam pacijenata i tri medicinske sestre s odjela hemodijalize u Supetru na Braču u samoizolaciji. Objasnio je kako se  pacijentima ne može prekinuti hemodijaliza jer ona "spašava život" te će za pacijente koji su na hemodijalizi u Supetru a sad su u samoizolaciji sljedećeg tjedna biti nastavljena hemodijaliza na koju će biti dovezeni organizirano sanitetskim vozilom. 

Rađa je odbacio mogućnost da se prilikom hemodijalize koronavirus širi putem krvi. Također je rekao da odjel hemodijalize u Supetru na Braču može primiti devet pacijenata, ali njihovi su kreveti međusobno udaljeni oko dva metra te među njima nije bilo izravnog kontakta. Dodao je da su pacijenti prilikom ulaska u prostorije i tijekom hemodijalize obvezno nosili zaštitne maske, a postupak hemodijalize je specifičan pa je osoblje na tom odjelu i prije epidemije koronavirusne bolesti nosilo zaštitne maske.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Željka Karin je rekla kako su na području Splitsko-dalmatinske županije dva stranca zaražena koronavirusom - jedan državljanin Velike Britanije koji je došao raditi u Hrvatsku i "Australka koja je došla iz Irske kao turist".

Voditeljica epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije Diana Novković upozorila je da su "kontakti kontakata potencijalno nova žarišta" za širenje koronavirusa. S tim u vezi rekla je kako postoji bojazan da se koronavirusom zaraze zdravstveni djelatnici pa ga "prenesu na najranjivije".

Rečeno je i kako su u županiji od ukupno 87 oboljelih dva zdravstvena djelatnika te da je njih 24 u samoizolaciji.
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!